Hayatımızda sık sık kullandığımız ve atık hale gelen kağıtların geri dönüşümü, ekonomiye katkı sağladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’de her geçen gün atık yönetimi ve geri dönüşüm kazanımlarında büyük gelişme yaşandığını belirterek, bu gelişmeden memnunluk duyduklarını açıkladı. Bakanlık, cam şişenin 4 bin yıl, plastiğin bin yıl, alüminyum kutunun 10 yıl ila 100 yıl, sakızın 5 yıl, sigara filtresinin ise 2 yıl süreyle tabiatta yok olmadığını tespit etmiş durumda Bakanlık ayrıca geri dönüştürülebilir nitelikli atıkların diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi ve belediyeler tarafından kurulacak bir sistem ile yeni bir alt yapı oluşturdu.
Özellikle; kağıt/karton, plastik, metal, cam, ahşap gibi malzemeler olmak üzere, ayrıca atık elektrikli ve elektronik eşyalar, pil ve akümülatörler ile bitkisel atık yağlar (kızartmalık yağlar) gibi diğer geri dönüştürülebilir atıklar, bakanlık mevzuatı doğrultusunda ayrı ayrı toplanıyor. Bu bilinçli çalışma sayesinde 25 milyon ağacın kesilmesi engelleniyor. Güzel bir gelişme, bizde desteğimizi fazlasıyla vermeye gayret ediyoruz.
Bu çalışmalar kapsamında geçen yıl 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplanarak, geri dönüştürüldü. Bir ton atık kağıdın geri dönüştürülmesi ile 17 ağaç kurtarılırken kağıt ve kartonun geri dönüşümü sayesinde her yıl ortalama 25 milyon ağacın kesilmesi önlenmiş oluyor. Demekki istenince ve gayret edilince güzel şeyler olabiliyor.
İşin bir diğer boyutuda şu şekilde; Orman ve Su işleri Bakanı (kendisini çok sevip saydığını değerli insan)  Veysel Eroğlu yaptığı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından 2013 yılında uygulamaya koyulan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında bitki ve hayvanlarında tür kayıtlarının yapıldığı “ Nuh’un Gemisi” adlı tabanına ilişkin çok önemli bilgiler verdi. Bakan Eroğlu, 2013 yılında başlatılan proje kapsamında bugüne kadar 34 ilde çalışmaların tamamlandığı 42 ilde ise çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Bakan Eroğlu ayrıca “2018 yılında bütün illerdeki çalışmaların tamamlandığında Türkiye’nin biyo çeşitlilik haritası çıkarılmış olacak.” müjdesini veriyor.
Türklerin kalem kalem tespiti yapılarak nesli tükenmede olanlar listelendi. Projede tespit edilen bitki ve hayvan türlerinden nesli tükenmekte olan, endemik ve lokal endemik türlerin belirlenmesi çok güzel ve emek isteyen bir çalışma olmuş. Bakanın kendisini ve ekibini ayrıca bu işte emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Hz Ali (R.A)’dan sorulara zekice cevaplar
Bir adam Hz. Ali (R.A)’a geldi ve; “ Sana sormak istediğim dört sorum var” dedi.
İlim Şehrinin Kapısı; “ Buyur sor” dedi. Adam sordu; “Vacip nedir? Vacipten evvel vacip nedir?”
Hz. Ali (R.A) cevap verdi; “Tövbe etmek vaciptir. Günahları terk eden ise ondan önce vaciptir.”
Adam sordu: “Yakın nedir? Yakından yakın nedir?”
Hz. Ali (R.A) cevap verdi: “Kıyamet yakındır. Ölüm ondan daha yakındır.”
Adam sordu; “Acaip nedir? Acaipten daha acaip nedir?”
Hz. Ali (R.A) cevap verdi; “Dünya acaiptir. Dünyayı sevmek ise ondan daha acaiptir.”
Adam son olarak şu soruyu sordu; “Zor nedir? Zordan daha zor nedir?”
Hz. Ali (R.A) cevap verdi; “Kabir zordur. Amelsiz kabre girmek ondan daha zordur.”