Başkanlık sisteminin de orijinal adı, Kongre Hükümetidir. Amerika’da ortaya çıkmıştır. Başkanlık sistemi, Latin Amerika, Amerika ve Avrupa versiyonları vardır. Türkiye’de ise Türkiye versiyonu başkanlık sistemi kullanılacaktır. Başkanı doğrudan doğruya halk seçecektir. Başkanlık sistemi, günümüzdeki belediye sistemi gibidir. Başkanlık sisteminde sert bir kuvvetler ayrılığı vardır. Ne başkan meclisi fesih edebilir ne de meclis başkanı görevden alamaz. 

Başkanlık sisteminde bir kişi hem vekil hem de bakan olamayacak. Bir liderin derdi güç ise şu an ki sistemden vazgeçmez. Çünkü hem yasama hem de yürütmeye hakimdir.an itibari ile 59 ülkede başkanlık sistemi mevcuttur. Avrupa’nın geneli krallıktır. O yüzden başkanlık sistemine geçemezler. Çünkü halen monarşi ile yürütülmektedir. Başkanlık sistemi ancak cumhuriyetler de geçeli olur. Konuşmasının ardından gelen soruları yanıtlayarak dersimizin sonuna geldik. 

Akademimizin Pazar günkü dersi de oldukça verimli geçti. İlk dersi ‘Proaktif İnsan Modeli’ konusuyla Muhammed Alpkent verdi. Alpkent Ak Parti deki 199. Eğitimini verdiğini belirterek dersine başladı.

Fotoğraflar ile bizim coğrafyamızdaki iç açıcı durumu gözler önüne serdi. Biz böyle bir zaman da ve coğrafya da yaşıyoruz diyerek vurgusunu yaptı. Ve daha sonra artık bu görüntüler değişsin diyerek dersine başladı. 

Dünyanın neye ihtiyacı var diye sordu? Cevabını da kendi vererek, Dünyanın Proaktif İnsana ihtiyacı olduğunu belirtti. Dersin sonunda şu salonda 5 Proaktif insan çıkarsa dünya değişir diye belirtti. Proaktif insanlardan da şu örnekleri verdi: “Malcom X, Aliya İzzet Begoviç, Rosa Parks, Charles Darwin, Necip Fazıl Kısakürek, Olymbe de Gougues, Hayrettin Karaca, William Gladstone ve Recep Tayyip Erdoğan.”

İnsanlar üçe ayrılır: Proaktif, Deaktif ve Reaktif. 

Proaktif: Mecbur olmadığı halde harekete geçen insan proaktif insandır.

Deaktif: Mecbur kalmadıkça hiçbir iş yapmayan insanlardır.

Reaktif: Teşvikle harekete geçen insanlardır. 

Proaktif insanlarla dünya değişir. Ben proaktif olursam dünya değişir. Medeniyetimiz, 3 proaktif tutumu teşvik eder. 

1. Proaktif İletişim: Mecbur olmamasına rağmen iletişim kurmak

2. Proaktif Öğrenme: Mecbur olmadığı halde öğrenmeye devam etmek.

3. Proaktif Teşebbüs: Mecbur olmadığı halde bir şeylere teşebbüs etmek.

Bu üç proaktif tutum ile ilgili ayet ve hadislerden örnekler verdi. Zulüm gören mazlumlara ulaşma zorunluluğumuz vardır. İyi proaktif insanlar medeniyeti bir süper güç oluşturur: Osmanlı Devleti. 

Osmanlı devletinde ilgi çeken şu soruları sordu:

- Lodos rüzgârında hangi kurum tatil ediliyordu? Cevap: Hakimin ruh hali değişmesin diye mahkemeler iptal oluyordu. 

- Köylerde kime iki gün mutat izni verilirdi? Cevap: Eşeklere izin veriliyordu.

- Topkapı sarayının merkez kulesinin adı nedir? Cevap: Adalet kulesidir.

Osmanlı devletinde kurulan proaktif vakıflardan bazıları da şunlardır:

- Hamal Taşı Vakfı

- Meyve Vermeye Ağaçları Sulama Vakfı

- Yetim Kızlara Çeyiz Vakfı

- Hizmetçilerin Kırdıkları Kâseleri Tazmin Vakfı

- Göç Edememiş Hasta Leyleklere bakım Vakfı

- Kimsesiz İhtiyarlar Huzur Evi.

Günümüzden proaktif örnekler:

- Selim Çavuş

- Hatice Okur

- Sait Çağlar Kaplan ve Ercan Doğan