Özel Haber

Eyüpsultan'da ATV kullanan grubun içine dalarak bir kişinin ölümüne neden olan yazar Eylem Tok'un oğlu Timur Cihantimur'un önce Mısır'a daha sonra ise ABD'ye kaçmasının ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.  

42 ilde dev NARKOÇELİK-14 operasyonu! 321 zehir taciri kıskıvrak yakalandı... 42 ilde dev NARKOÇELİK-14 operasyonu! 321 zehir taciri kıskıvrak yakalandı...

Bakan Tunç, "Amerika Birleşik Devletleri'yle adli yardımlaşma kapsamında biz yazışmalarımızı gerçekleştirdik. 7 Mart tarihinde de Amerika Birleşik Devletleri'ne iade talebinde bulunduk. İade dosyamızı ilettik ve geçici tutuklama evrakımızı da gönderdik. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığından bize cevabi yazı geldi. Bu cevabi yazıda istenen bazı belgeler var. Bu belgeleri de tamamladık. Buradaki süreci takip ediyoruz. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızın takip ettiği bir soruşturma. Hem diplomatik yollardan talep ediyoruz hem de Interpol aracılığıyla bunlar gerçekleşiyor ve umut ediyoruz ki Amerika Birleşik Devletleri iade konusundaki talebimizi olumlu karşılasın ve buradaki yargılama süreci de devam etsin" diye konuştu. 
 
"Geçici tutuklama kararımız var, bize teslim edin" 
  
"Amerikan makamlarının Eylem Tok'un yer değiştirmesine karşı ayrıca bir tedbir alma mekanizması var mı?" sorusunu yanıtlayan Tunç, "Bizim geçici tutuklama kararının uygulanması. Yani biz diyoruz ki, geçici tutuklama kararımız var, tutuklayın ve bize teslim edin. Biz yargılama yapacağız diyoruz. Şimdi oradan cevap bekliyoruz. Dosyada bir eksiklik yok şu anda iadeyle alakalı" dedi. 
 
"Amerika, kendi kanununa göre yargılayabilir" 
  
"Kendi vatandaşı diye etmediklerini varsayalım. Kendi ülkesi bir şey yapabiliyor mu" sorusu sorulması üzerine Tunç, "Biz soruşturmayı açarız ama yargılama yapabilmemiz için ifadesinin alınması lazım. Kaçak şahıs statüsüne giriyor. Dolayısıyla biz ifadesini almadan cezalandırma yoluna gidemiyoruz. Amerika makamları yargılayabilir. Yani der ki 'sen yabancı ülkede bir yabancıya karşı suç işledin, benim vatandaşımsın, dolayısıyla seni benim kanunuma göre yargılayacağım' diyebilir" ifadelerini kullandı.