NYU ve Yale Üniversitesinde protestoculara karşı polis baskını yapıldı. Yale Üniversitesi, yetkililerin Pazartesi akşamı kampüste gösteri yapan en az 47 protestocuyu gözaltına aldığını açıkladı. Gözaltına alınan öğrenciler disiplin işlemlerine sevk edilecek.

GAZZE’de hamile kadınlar suya erişemiyor GAZZE’de hamile kadınlar suya erişemiyor

Protestocular, Yale Üniversitesinin Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki kampüsünün etrafını trafiğe kapatarak okulun İsrail ile bağlantılı silah üreticileriyle ilişkisini kesmesini istiyordu. Yale yönetimi öğrencilere protestolara son vermesi konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Gece saatlerinde polisler, New York Üniversitesi yakınlarındaki Gould Plaza'da toplanan göstericileri plazayı boşaltmamaları halinde gözaltına alınabilecekleri konusunda uyardı. Ancak protestocular bölgeden ayrılmadı. 

47 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI 

Sosyal medyada hızla yayılan videolarda, polislerin protestocuların çadırlarını dağıttığı görüldü. Polis memurlarıyla tartışan protestocular, "Durmayacağız, dinlenmeyeceğiz" sloganları attı. 

New York polisinden bir sözcü, baskının üniversitenin talebi üzerine yapıldığını söyledi. 

Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat Minouche Shafik, geçtiğimiz hafta New York polisinden kampüsteki göstericileri dağıtmasını istemişti. Perşembe günü 100'den fazla öğrenci kampüse izinsiz giriş yaptıkları suçlamasıyla disiplin kuruluna sevk edildi. Ardından üniversite ve ona bağlı Barnard Koleji, protestolara katılan onlarca  öğrenciyi okuldan uzaklaştırdı.
Pazartesi günü Columbia Üniversitesi, New York City kampüsündeki yüz yüze dersleri iptal ettiğini duyurdu. 

Columbia hukuk fakültesinde yardımcı öğretim görevlisi ve okulun insan hakları departmanında denetleyici avukat olan Bassam Khawaja, yönetimin attığı adımlara tepki göstererek, rektörün New York polis departmanına gitmesi karşısında dehşete düştüğünü belirtti. 

Khawaja, "Bu her açıdan şiddet içermeyen bir protestoydu. Kampüsün ortasındaki çimenlikte kamp yapan bir grup öğrenciydi. Kampüsteki günlük hayattan hiçbir farkı yok.” dedi. 

İSRAİL PROTESTOLARI ABD ÜNİVERSİTELERİNDE YAYILDI

Columbia'daki baskının ardından ABD'nin dört bir yanındaki öğrenciler dayanışma amacıyla kendi protestolarını başlattı; birçoğu üniversitelerinin Gazze'de ateşkesi desteklemesi ve İsrail ile bağlantısı olan şirketlerden çekilmesi çağrısında bulundu.

Brown, Princeton ve Northwestern'deki öğrenciler Cuma günü ve hafta sonu protestolar yaptı. Her ikisi de Boston bölgesinde bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Emerson College'daki öğrenciler kendi protesto kamplarını kurdu. Protesto eylemlerine katılan diğer kurumlar arasında Boston Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley ve Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi vardı.