Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel’e ayak uydurmakta zorlananlar kimler? Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel’e ayak uydurmakta zorlananlar kimler?

Gökhan Erek / Muhabir

 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 30 Büyükşehir Belediyesi’nden 14’ünü kazandı. 

ERKEN SEÇİM ÇAĞRILARI

CHP’nin seçimde elde ettiği başarının ardından “erken genel seçim” söylemleri dile gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerle ilgili 4.5 yıl görev sürelerinin olduğunu hatırlatarak, çalışmalara devam edeceklerini açıklarken; CHP Genel Başkanı Özgür Özel de vatandaşın istemesi durumunda erken seçime gidilebileceğini ifade etti.

ÖZEL’İN SON AÇIKLAMASI 

Özel’in, açıklamalarına iktidar ve muhalefet partisi tabanı ile seçmenden de tepkiler geldi. Özel, 23 Nisan dolayısıyla yapılan resepsiyonda ise ana muhalefet lideri olarak seçimde verdiği söze bağlı olduğunu, bir erken seçim çağrısının olmadığını, ancak yanlışların yapılması durumunda ve vatandaşın erken seçim talebi ile erken seçimi en fazla isteyecek kişi olduğunu da sözlerine ekledi.

TÜRKİYE GENELİNDE 26 İLDE YAPILDI

ASAL Araştırma Şirketi de Türkiye genelinde  26 ilde 20-21 Nisan tarihleri arasında 2000 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonda Anket) Yöntemi yaptığı ankette seçmene “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” diye sordu.

AK PARTİ 32.2 CHP 26.5

Araştırmaya katılan seçmenlerin yüzde 32.2 ‘si AK Parti’ye oy vereceğini söylerken, Cumhuriyet Halk Partisi’ni tercih eden seçmen ise yüzde 26.5 olarak açıklandı. 

MHP 9.8 DEM PARTİ 9.1

Ankete katılan seçmenlerin yüzde 9.8’i Milliyetçi Hareket Partisi’ni tercih edeceğini açıklarken, DEM Parti’nin oy oranları ise yüzde 9.1 olarak paylaşıldı.

İYİ PARTİ 5.6 YRP 4.5

Yerel seçimlere “hür ve müstakil” girme kararı alan ve seçimlerde gerekli başarıyı gösteremeyen İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 5.6 olarak çıktı. Mahalli seçimlerde üçüncü parti olan, seçimin en çok konuşulan partilerinden biri olan Yeniden Refah Partisi’nin oy yüzdesi ise 4.5 oldu.

ZAFER PARTİSİ 4.2 TİP 2.6

Yapılan saha araştırmasına göre Zafer Partisi’nin oy oranı yüzde 4.2 şeklinde açıklanırken, Türkiye İşçi Partisi’nin oyu ise yüzde 2.6 olarak paylaşıldı.

DİĞER 5.5 

Diğer oy oranı ise yüzde 5.5 şeklinde açıklandı.

Asal Anket