CNN'e verdiği röportajda Joe Biden, İsrail'in Refah'a girmesi halinde saldırılarda kullanılacak silahları "sağlamayacağını" belirtti. Öte yandan Biden, Gazze'de aylardır katliam yapan İsrail'e yine de destek olacağını söyledi. Biden, "İsrail'in güvende olduğundan emin olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri tepki gösteriyor gibi görünse de İsrail, Refah'a yönelik geniş çaplı bir işgale hazırlanıyor. 

REFAH OPERASYONU BÜYÜK BİR KIYIMA YOL AÇABİLİR

Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin nüfusu, savaştan kaçan milyonlarca Filistinlinin bölgeye göç etmesiyle hızla arttı. Bölgede insani yardımların yetersiz kalması nedeniyle büyük bir kriz baş gösterdi. Gazze'den gelen son haberlere göre, Refah'ta doktor sayısı da yiyecek gibi temel ihtiyaçların sayısı da bölge nüfusunun artmasıyla yetersiz kalıyor.

ABD'li yetkililer, nüfusun Gazze'nin diğer bölgelerinden gelen mültecilerle arttığı kentte yapılacak bir operasyonun çok sayıda sivilin ölümüyle sonuçlanacağı konusunda uyarıyor. 

Biden söz konusu röportajda, "Silahları ve top mermilerini tedarik etmeyeceğiz" dedi. Biden, İsrail'in Refah'taki mevcut durumunu ise kara operasyonu olarak görüyor ancak İsrail'in Refah sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirmesi hakkında "Nüfus merkezlerine girmediler. Yaptıkları tam sınırdaydı" diyerek savunuyor. 

Devamında ise Biden şöyle konuştu: "Fakat İsrail Başbakanı Netanyahu'ya ve savaş kabinesine açıkça söyledim, bu nüfus merkezlerine giderlerse desteğimizi alamayacaklar."

İsrail hükümeti dağılıyor mu? Savunma Bakanı Gantz Başbakan Netanyahu'ya  meydan okudu İsrail hükümeti dağılıyor mu? Savunma Bakanı Gantz Başbakan Netanyahu'ya meydan okudu

FİLİSTİNLİLER ABD SİLAHLARIYLA ÖLDÜRÜLDÜ

Joe Biden, ABD merkezli firmalar tarafından üretilen silahların, İsrail güçlerince Gazze'deki sivilleri öldürmek için kullanıldığını ise kabul etti. İsrail'in "kırmızı çizgiyi" aşıp aşmadığı sorulduğunda ABD başkanı "henüz değil" yanıtını verdi.

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, bu açıklamaların ardından "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Bu arada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Senato önünde yaptığı açıklamada, İsrail'e bomba satışının ertelendiğini duyurdu. İsrail ordusu, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları "kapalı kapılar ardında" çözmeyi umuyor. 

On binlerce sivilin katledildiği Gazze için ABD'de ve birçok batılı ülkede İsrail karşıtı protestolar devam ediyor. Savaşın başından bu yana İsrail'e desteğini her fırsatta dile getiren Biden, Demokratların ve kamuoyunun baskısıyla karşı karşıya. 

ABD'li yetkililer, İsrail tanklarının bu hafta güney Refah'a girip Mısır ile sınır kapısının Filistin tarafının kontrolünü ele geçirmesinden bu yana güneydeki iki kapıdan Gazze'ye yeni yardım malzemesi ulaştırılmadığını doğruladı.