Biz nerede yanlış yaptık?
2011 yılında ‘Türkiye Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi’ne gelen çocuk ölümlerinin %74,5’i ihmal, %13,9’u fiziksel istismar, %5,6’sı fiziksel istismarla birlikte ihmal, %6’sı cinsel istismar olarak belirtilmiştir. Bu dehşet verici tablo, bizim toplum olarak nerede yanlış yaptığımızın bir bakıma göstergesi gibi değil mi? Çocuk istismarı konusu oldukça geniş bir alan ancak yazımda sürekli bahsettiğim istismarın çeşitlerini, konunun uzmanları tarafından 5 kategoriye ayrılmış şekliyle inceleyelim.
BUNLARI ÇOCUKLARINI YAPMAYIN!
1.    Fiziksel İstismar: Dövme, tokat, yumruklama, tekmeleme, itme, ısırma gibi çocuğa fiziksel eziyette bulunulmasıdır. Fiziksel istismara uğrayan çocuklarda, içine kapanıklık, mutsuzluk, sosyal ilişkilerinde sorun, nefret duygusu, kaygı bozukluğu, okul başarısızlığı, intihar girişimi, madde bağımlılığı gibi davranış bozuklukları görülebilir. En üzücüsü ise bu şiddete maruz kalan çocuğun ileride kendi eş yada çocuklarına da aynı şiddeti gösterme olasılığının yüksek olmasıdır.
2.    Duygusal İstismar: Bağırma, reddetme, korkutma, lakap takma, tehdit etme, sindirme, yıldırma, aşırı otorite kurma, toplumun içinde rencide etme gibi çocuğa sözel eziyet edilmesidir. Ebeveyn tarafından sürekli eleştirilen, aşağılanan çocuk kendine güvensiz, pasif, anti-sosyal kişilik özelliği gösterdiği gibi fiziksel gelişimi de olumsuz etkilenir.
3.   Ekonomik İstismar: Çocuğun, çocukluğunu yaşayacağı, eğitim göreceği yaşlarda düşük ücretli, yaşından ağır işlerde çalıştırılmasıdır. Devlet İstatistik Enstitüsünün 1994 yılında yaptığı çocuk anketlerine göre, ülkemizde 6-14 yaş grubunda ekonomik işlerde 1 milyon 8 bin çocuk çalıştırılmaktadır. Küçük yaşta, uygunsuz şartlarda ve uzun süre çalıştırılan çocukların gelişimleri olumsuz etkilenmektedir.
4.   İhmal: Diğer deyişle pasif istismar çocuğun fiziksel, duygusal, eğitim, tıbbi ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmaması sonucu gelişiminin ve güvenliğinin zarar görmesidir.
5 yaş altında çocuğu sokakta tek başına oynatmasından tutunda, yine sokakta su satan, dilendirilen, mendil sattırılan çocukların aileleri tarafında zorlanmaları, biz toplumun bireyleri tarafından göz yumuyor olmamız, devlet tarafından da korunmaaltına alınmamaları aslında çocukların hepimiz tarafındanpasif olarak ihmal yani istismar edildikleri anlamına geliyor mu?
5.Cinsel İstismar: Bir yetişkinin yaşı küçük bir çocuğu cinsel doyum için kullanmasıdır. Faillerin %70’i çok yakın akraba, aile dostu, komşu, öğretmen gibi çocuğun bildiği ve güvendiği kişilerdir. Ülkemizde her 4 kız çocuğundan biri, her 7 erkek çocuğundan biri cinsel istismara uğramaktadır. İstismara uğramış çocuklarda, yaşıtlarından daha fazla cinsel bilgiye sahip olmaları, uygunsuz davranışlar, tanımadıklarına güvensizlik, kaygı ve korku, aşırı uçlarda tepki verme, gelişim problemleri, istismar yapan kişiye aşırı bağımlılık ve beraberinde bedensel belirtiler görülür.
      LÜTFEN SESSİZ KALMAYIN!
 Son olarak, çevrenizdebir çocuğun istismara uğradığını düşünüyorsanız, 7/24 hizmet veren ‘183’ kadın ve çocuk ihbar hattını arayabilir yada www.ihbarweb.org.trinternet sitesinde ki formu doldurabilirsiniz. 
İstismara maruz kalan çocuklarımız, istismarcı tarafından tehditle korkutuldukları için, hiç kimsenin kendilerine inanamayacağını düşündükleri için, anne ve babalarının gözünde değerlerini yitirecekleri için, ailenin parçalanması ve sevdiklerinin zarar görmesini önlemek için SUSARLAR!
Onlar SUSUYOR ama lütfen ARTIK siz SUSMAYIN!
Sevgiyle.