Daha önce ABD merkezli Spirit AeroSystems'ta çalıştığını ve Boeing uçakları için üretilen parçaların kalite müfettişliği görevini üstlendiğini söyleyen Santiago Paredes, uçak parçalarında 200'e kadar kusur bulduğunu ileri sürdü. Boeing'in en büyük parça tedarikçisi konumundaki Spirit'ten bir sözcü, iddiaları reddetti.

Paredes, 2010 ile 2022 yılları arasında firmada çalışırken yaşadıklarını BBC'ye anlattı. Kalite müfettişi, Boeing'e gönderilmek üzere üretilen uçak gövdelerinde sık sık '50 ila 100-200 arasında' kusurla karşılaştığını iddia etti. Santiago Paredes, "Çok sayıda eksik bağlantı aracı, bükülmüş parça, hatta bazen eksik parça buluyordum." dedi. 

Paredes, Spirit'te tespit ettiği bazı kusurların küçük bazılarının ise oldukça ciddi olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca şirket tarafından fazla katı kurallara sahip olduğu belirtilerek, baskı gördüğünü ileri sürdü.

BOEING İDDİALARI REDDETTİ 

Spirit'ten ayrılmadan önce Paredes'in 737 Max uçağının üretim hattının son aşamasında müfettiş ekibine liderlik ettiği aktarıldı.

Eski çalışan, Spirit'in sadece sözleşmelere ve bütçeye odaklandığını, arızalı ürünlerin Boeing'e gönderilmesiyle uçaklarda ne gibi sonuçlar doğuracağına odaklanmadığını ileri sürdü. Bu konuda eski çalışan, "Rakamlar iyi görünüyorsa, uçak gövdesinin durumunun pek bir önemi yoktu" sözlerini sarf etti. 

"Spirit'te çalışana kadar uçmaktan korkan insanlarla pek karşılaşmamıştım" diyen Paredes, "Spirit'te uçmaktan korkan birçok insanla tanıştım çünkü uçak gövdesini nasıl inşa ettiklerini görüyorlardı" ifadesini kullandı. 

Öte yandan, Boeing, iddialara ilişkin henüz bir yorumda bulunmadı.

iPhone'larda ilginç hata: Silinen fotoğraflar geri geldi iPhone'larda ilginç hata: Silinen fotoğraflar geri geldi

UÇAĞIN KAPISI HAVADAYKEN AÇILMIŞTI 

Geçtiğimiz Ocak ayında Alaska Havayolları'na ait 737 MAX 9 uçağı seyir halindeyken 'kapı tıkacı' adı verilen bir panel yerinden çıkarak boş olan bir koltuğun yanında delik açılmasına yol açmıştı. 

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, uçakta meydana gelen olayla ilgili soruşturmanın ilk bulgularını yayınladı. Kullanılmayan kapıyı gövdeye sabitlemek için kullanılan dört anahtar cıvatasının eksik olduğu tespit edildi.

Boeing firması söz konusu kazadan kendilerinin sorumlu olduğunu kabul etti.