Batı Afrika ülkesi Burkina Faso bir kez daha sivil katliamları ile gündemde. Ülkenin silahlı kuvvetlerinin Şubat ayı sonlarında tek bir günde en az 56'sı çocuk olmak üzere 223 sivili öldürdüğü iddia ediliyor. İngiliz The Guardian gazetesi, Burkina Faso'daki kitlesel katliamların, Rus birliklerinin güvenliği artırmak amacıyla bölgeye gelmesinden birkaç hafta sonra gerçekleştiğini yazdı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yetkilileri BM destekli acil bir soruşturma başlatmaya çağırdı. Tanık ifadelerini derleyen ve video ve fotoğrafları doğrulayan HRW araştırmacıları, 25 Şubat'ta askerlerin Soro köyünde 36'sı çocuk 179 kişiyi ve kuzey Yatenga ilinin yakınındaki Nondin köyünde ise 20'si çocuk olmak üzere 44 kişiyi öldürdüğünü ortaya çıkardı.

BURKİNA FASO'DA RUSYA'NIN ETKİSİ ARTIYOR

HRW'nin açıklamasından sadece birkaç gün önce, BM yetkilileri ve Afrikalı liderler, kıtada büyüyen terör tehdidine karşı çözümleri tartışmak üzere Nijerya'da bir araya gelmiş ancak toplantıya Burkina Fasolu yetkililer katılmamıştı.

Batılı uzmanlar, cinayetlerin, ABD'nin bölgedeki terörle mücadele stratejisinin zayıfladığı bir dönemde meydana geldiğini ve ülkenin güvenlik stratejisinde giderek Rusya'ya yöneldiğini söylüyor. Burkina Faso'nun askeri destekli cumhurbaşkanı İbrahim Traore, Moskova ile ittifakın ülkenin İslam Devleti ve El Kaide ile bağlantılı isyancılarla neredeyse on yıldır devam eden çatışmasını yeniden şekillendireceğini umuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Genel Müdürü Tirana Hassan, "Burkina Faso ordusu, terörizmle mücadele adı altında sivillere karşı defalarca kitlesel zulümler gerçekleştirdi ve neredeyse hiç kimseden hesap sorulmadı. Mağdurlar, hayatta kalanlar ve aileleri, ağır insan hakları ihlallerinin sorumlularının adalet önüne çıkarılmasını görme hakkına sahiptir." dedi. 

GÖRGÜ TANIKLARI KATLİAMI ANLATTI 

Köylüler, 25 Şubat'ta askeri birliklerin Nondin'de ve ardından 5 km uzaklıktaki Soro'da bölge sakinlerini radikal İslamcı gruplarla işbirliği yapmakla itham ettiklerini söyledi. Bacağından vurulan ve Soro'daki katliamdan sağ kurtulan 32 yaşındaki bir kadın, "Onlarla (orduyla) işbirliği yapmadığımızı çünkü onları radikal İslamcı grupların hareketleri hakkında bilgilendirmediğimizi söylediler" dedi.

Paraşüt açılmadı! Gazze'ye havadan yardım can aldı Paraşüt açılmadı! Gazze'ye havadan yardım can aldı

Soro'da köylüler, askerlerin yakalanan, saklanmaya ya da kaçmaya çalışan insanları vurduğunu anlattı.

48 yaşındaki bir çiftçi ise "Erkek ve kadınları gruplara ayırdılar. Askerler bizi çağırdıklarında diğer insanlarla birlikte bahçedeydim. Biz ilerlemeye başlayınca üzerimize ayrım gözetmeksizin ateş açtılar. Bir ağacın arkasına koştum ve bu hayatımı kurtardı.” şeklinde konuştu. 

Nondin'deki görgü tanıkları, askerlerin kapı kapı dolaşarak insanlara evlerinden çıkıp kimliklerini göstermelerini emrettiğini söyledi. Daha sonra köylüleri gruplar halinde toplayıp üzerlerine ateş açtığını belirtti.