Mehmet Akif Çavdarlı-Muhabir

Son günlerde faydaları en çok konuşulan otlardan biri olarak karşımıza çıkan çiriş otu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi dizler için derledik. Akdeniz bölgesine özgü olarak bilinen bu bitki ile ilgili detayları araştırdık.

Peki çiriş otu nedir, nasıl tüketilir? Çiriş otunun faydaları nelerdir? İşte konuya ilişkin tüm detaylar…

Önemli Not: Sağlığınız ile ilgili problem yaşıyorsanız mutlaka hekimlere danışmalısınız. Özellikle kronik rahatsızlıklarınız varsa bitkileri tüketmeden önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

ÇİRİŞ OTU NEDİR?

Çiriş otu, Akdeniz bölgesine özgü olan ve Capparis spinosa adıyla bilinen bir bitki türüdür. Bu bitki, çalı formunda büyür ve beyaz veya pembe renkte çiçekler açar. Meyveleri turunçgilleri andırır ve genellikle çiriş olarak adlandırılır.

ÇİRİŞ OTU NASIL TÜKETİLİR?

Çiriş otu genellikle turşu olarak tüketilir. Turşu yapımında kullanılan çirişler, tuzlu su içinde fermente edilir ve daha sonra yemeklerin yanında garnitür olarak veya salatalarda kullanılır. Ayrıca bazı bölgelerde, çiriş otunun yaprakları da çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

ÇİRİŞ OTY HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR*

Çiriş otunun faydaları şu şekilde:

Antioksidan Özellikler: Çiriş otu antioksidanlar bakımından zengindir, bu da vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olabilir.

İltihap Karşıtı Etkiler: Bazı çalışmalar, çiriş otunun iltihaplanma ile mücadelede etkili olabileceğini göstermektedir.

Saçınızı boyarken içerisine bitkisel yağlar ekleyin! Saçınızı boyarken içerisine bitkisel yağlar ekleyin!

Karaciğer Sağlığı: Çiriş otunun karaciğer sağlığını destekleyici özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

Diğer Potansiyel Faydalar: Sindirim sağlığını destekleme, kan şekeri seviyelerini dengeleme ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi çeşitli potansiyel faydaları da bulunabilir.