Sözlük anlamı olarak çocuk: 1-Anne karnında ya da bebeklik çağı ile erginlik çağı arasındaki gelişme döneminde bulunan insan.2- küçük yaştaki oğlan ya da kız.
İnancımız gereğince ise çocuk, Allah’ın en büyük nimeti, ihsanı.Çocuk masum, çocuk günahsız, çocuk çiçek, çocuk güzellik, çocuk özveri, çocuk uykusuzluk, çocuk kahkaha, çocuk ağlamak, çocuk sabır, çocuk imkansızı başarmak demek.Ve Abdülhak Hamit Tarhan’ın ifadesiyle “ Kim demiş ki, çocuk küçük bir şeydir. Bir çocuk belki en büyük şeydir “
Yanı başımızda 7 yıldır devam eden Suriye savaşı bilinen fakat fazla gündeme gelmeyen getirilmeyen bir konuyu çokça hatırlamamıza neden oluyor; Çocuk Askerler/savaşçılar…
Çocukların küçük yaşlarda asker/savaşçı olarak ellerine silah almalarının birçok sebebi var. Eğitim eksikliği,  kamplarda yaşanan sefalet, açlık, zorlu yaşam koşulları nedeniyle sömürülmeye ve kandırılmaya açık olma, birebir veya aile ile tehdit, kaçırılma, zorunlu tutulma vb.  Görev alan tanımı İnsan Haklarının gelişimini gözlemleyen kurum olan VDC ( ViolationsDocumentation Center in Syria ) ise Eylül 2011 ve Mayıs 2014 tarihleri arasında 194 erkek çocuk askerin öldüğünü tespit edildiğini raporlamıştır. Çocuklar öncelikle manipüle edildikten ve beyinleri yıkandıktan sonra sözde gönüllü olmaktadırlar. PYD tarafından kamplardan zorla alınarak eğitilen, beyinleri yıkanarak savaşçı/militan olarak kullanılan çocuk sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.
Savaşların artması ve sürmesi, çocukların silahlı çatışmalarda kullanılma oranını da arttırmış durumda. Yaşlarının küçük olması nedeniyle kolaylıkla ikna edilebilen çocuklar bazı silahlı gruplarının yanı sıra hükümetler tarafından da kullanılıyor. Özellikle de şer güçler tarafından; savaşlarda yetim kalan, gözlerinin önünde aileleri, arkadaşları öldürülen, açlıkla mücadele eden çocuklar tercih ediliyor.
BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, 13 MART 2017 tarihli raporunda Suriye'de en fazla çocuk ölümünün 2016 yılında gerçekleştiğini, en az 652 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtiyor. Raporda,          “ 255 çocuğunun okullarında hayatını kaybettiği belirtilerek aralarında 7 yaşında çocukların da bulunduğu 850'den fazla çocuğun savaşmaya, intihar bombacısı olmaya, gardiyanlık ve cellatlık yapmaya zorlandığı kaydediliyor. Suriye'deki çocuklar olabilecek en kötü durumda ve çocuklar  uçurumun eşiğindeler. Aynı zamanda Suriye'de hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik en az 338 saldırı düzenlendiği ifade edilen raporda bomba, kurşun ya da patlamalardan kurtulan çocukların ise önlenebilir hastalıkları tedavi edilemediği için de sessizce hayatını kaybettiğine dikkat çekilirken, kuşatma altında yaşayan 280 bin, erişimin zor olduğu bölgelerde ise 2,8 milyon çocuğun insani yardıma erişiminin olmadığı belirtiliyor. Yine rapora göre, okulların üçte birinin yıkıldığı, barınak ya da askeri amaçlarla kullanıldığı Suriye'de 2 milyon çocuk okula gidemiyor. Suriye'de iş savaşın başladığı 2011 yılından beri 6 milyon çocuk insani yardımlarla yaşıyor, 2.3 milyondan fazla çocuk ise Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak'ta mülteci konumunda.”