Bana göre çocuklara ‘Cömert ol, günaydın de, eşyalarını paylaş!’ gibi tembihlerde bulunmak yerine, bunları öncelikle kendimiz yapmalıyız. Kızımı büyütürken ‘Günaydın demelisin, eşyalarını paylaşmalısın’ gibi sözler kullanmadım. Sadece kendim herkesi selamlamaya ve bir çok gönüllü aktivitelerde bulunmaya, paylaşmaya özen gösterdim. Bir gün bir baktım ki Su her  bulunduğu ortamda insanları selamlamayı, teşekkür etmeyi hiç aksatmıyor.
ÇOCUKLARA İNSANLARIN NEDEN YARDIMA İHTİYAÇ DUYDUKLARINI AÇIKLAYIN
Bizler biliyoruz ki çocuklar yaptıkları her eylemin bir sebebi olduğunu bilmek isterler. Bu başkalarına yardım konusunda da değişmez. Evet biz yardıma muhtaç olanlara el uzatmalıyız ama neden? Gerekçelerini mutlaka çocuğumuza açıklamalıyız. Neden yardım ediyoruz? Neye yardım ediyoruz ? Neden yardıma ihtiyaçları var? gibi..
ÇOCUKLARIN YAPTIKLARI YARDIMIN ETKİSİNİ GÖRMELERİNİ SAĞLAYIN
Araştırmalar maddi yada manevi yapılan cömertliğin olumlu geri dönüşünü görebildiğimiz takdire, yeni bir deneyim için motive olduğumuzu gösteriyor.
Kızımla yine ayırdığı oyuncak ve kitaplarını vermek üzerr semtimizde saatlerce Suriyeli aile aradığımız gün aklıma geldi. Sonunda çocuklarıyla bir köşede oturan bir anne bulmuştuk. Su, koşarak 4-5 yaş civarında ki çocuğa hediye paketi yaptığı oyuncak ve kitapları vermişti. İki çocuğun birbirine sevgi ve mutlulukla dolu bakışlarını keşke size tarif edebilsem...
ÇOCUKLARIMIZA SEÇİM HAKKI VERİN
Yapılan tüm araştırmalarda; insanlar başkalarına yardım konusunda zorlandıklarında yada harici bir ödülle teşvik edilmeye çalışıldığında motivasyonlarının düştüğü görülmüştür.
Netta Weinstein ve Richard Ryan’ın yaptığı araştırmalarda insanların maddi ve manevi yaptıkları yardımların tamamen gönülden ve kendi iradeleriyle karar verdikleri ve motive oldukları gözlemlenmiş. Dolayısıyla çocuklara seçenek sunmanın, istemediklerinde zorlamamanın önemi büyük,  aksi takdirde yaptıkları eylemin ev ödevi yapmaktan bir farkı kalmayacaktır.
Evde her sene bir köy okuluna yaptığım kitap kampanyalarının toplama ve kolileme kısmında kızıma ‘Bana yardım etmek ister misin?’ yada ‘Bu kitaplar senin yaşıtlarına gidiyor, kütüphanenden katkıda bulunmak ister misin?’ gibi zorlamadan, kızımın kendi kararına bıraktığım soruların cevaplarına hep olumlu dönüş aldım. Belki kızıma sormadan yada zorlayarak yardım yapmasını isteseydim Su paylaşmaktan bu kadar mutlu olan bir çocuk olmayabilirdi.
VE BİTİRİRKEN...
Kullandığımız eşyalar, oturduğumuz evler ve hatta üzerimizdeki elbiseler dahil aslında hiç bir şey bizze ait değil. Doğanın kanunu oalrak çıplak geliyoruz ve çıplak gidiyoruz. Bu dünyaya bırakabileceğimiz tek bir şey var o da SEVGİ ve PAYLAŞTIKLARIMIZ.
Zaten HAYAT sevdikçe, sevgimizi gösterdikçe ve bir elimizi diğer bir ele dokundurdukça GÜZEL.
Sevgiyle.