Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman'a göre, Türkiye'nin Doğu Akdeniz havzasında bulunması, ülkemizi çöl tozlarının etkisi altına alıyor. Sahra ve Arap çölü gibi büyük toz kaynaklarından taşınan ince partiküllerin solunması ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT!

Dr. Akduman, bebeklerden yaşlılara, astımlılardan kalp hastalarına kadar geniş bir risk grubunun çöl tozlarından etkilenebileceğini belirtiyor. Özellikle astım, bronşit, kalp hastalıkları ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerin bu durumdan en çok etkileneceğini vurguluyor.

ÇÖL TOZLARININ ETKİSİ: NEFES DARLIĞI VE ÖKSÜRÜK!

Solunan havada artan partikül miktarının solunum sistemini doğrudan etkilediğini ifade eden Dr. Akduman, toz partiküllerinin solunum yollarını tahriş ederek öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi semptomlara neden olabileceğini belirtiyor.

Neden eller ve ayaklarımız yaz kış soğuk olur? Neden eller ve ayaklarımız yaz kış soğuk olur?

YENİ TANILI HASTALAR ARTABİLİR!

Çöl tozlarının, toplumda sık görülen astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarını tetikleyebileceğini dile getiren Dr. Akduman, havadaki partikül miktarının artmasıyla yeni tanılı hastaların da ortaya çıkabileceğini söylüyor.

KRONİK HASTALAR DİKKATLİ OLMALI!

Özellikle kronik akciğer ve kalp hastalıkları olanların bu dönemde daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Akduman, açık havada geçirilen zamanı kısıtlamaları, ilaçlarını düzenli kullanmaları ve hekime başvurmaları gerektiğini belirtiyor.

ÖNLEM ALIN, SAĞLIĞINIZI KORUYUN!

Bu dönemde yakınmaları artan kişilerin zaman kaybetmeden bir uzmana başvurması önem taşıyor. Çünkü çöl tozlarına maruz kalmak, solunum yolları için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Özellikle risk grubundaki bireylerin, alınacak basit önlemlerle sağlıklarını koruması gerekiyor.