Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Gabriel ile görüşmesine ilişkin, "Son 1 yılda Almanya'da yaşayan Türk toplumuna yönelik sistematik baskıdan rahatsız olduğumuzu söyledim." dedi.
51. Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı'ndaki Türkiye standını ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Hamburg'da Türk toplumu ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini anımsatarak, yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarla ilişkilerin Türk dış politikasının en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti.
Bunun her ülke için geçerli olduğunu, yurt dışındaki diasporasına her ülkenin sahip çıktığını dile getiren Çavuşoğlu, "Dün de bu kapsamda bir buluşma gerçekleştirdik. İsterdik ki bu buluşma daha geniş bir salonda ve istediğimiz yerlerde gerçekleşsin. Fakat, maalesef sistematik bir şekilde üç tane düğün salonu ve bir otel, dört tane toplantı yapacağımız yer iptal edildi. Bunun sebebi de Alman yetkililerinden, bu otel ve yer sahiplerine olan baskı ve hatta tehdit. Bu, bizim ilişkilerimize yakışan bir durum değildir. Biz bunun böyle olmasını da arzu etmezdik. Hatta Hamburg'da benim kalacağım otelin bile rezervasyonunu baskıyla iptal ettirdiler. Bu demokrasiye sığmaz, insan hakları, temel özgürlüklere ve Avrupa standartlarına da uymaz, çelişir." ifadelerini kullandı.