Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) 2016 Liderler Zirvesi için Laos'un başkenti Vientiane'de bulunan Obama, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinin, uluslararası hukuku ihlal eden "provokasyonlar" olduğunu ve bu ülkeye yönelik daha fazla yaptırıma yol açacağını ifade etti.

Obama, "Yaptırımlar konusundaki boşlukları doldurduğumuzdan ve daha etkin hale getirdiğimizden emin olmak için BM ile özenle çalışacağız." dedi.

Barack Obama, "Devlet Başkanı Park ve ben, tüm uluslararası toplumun bu yaptırımları uygulaması ve Kuzey Kore'yi sorumlu tutması gerektiği konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Tavrını değiştirmesi ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde, Kuzey Kore ile hala diyalog fırsatı olduğunu belirten Obama, Kuzey Kore'ye karşı saldırgan bir tutum içinde olmadıklarını sözlerine ekledi.

Park da Kuzey Kore'nin tutumunun Kore Yarımadası'nın güvenliğini "temelden tehdit ettiğini" dile getirdi. 

Güvenlik Danışmanı Vekili Ben Rhodes, Obama'nın görüşmede, Kuzey Kore'nin bölgedeki tek müttefiki Çin'i, Pyongyang'a müdahale için nüfuzunu kullanması konusunda ikna etme önerisi sunduğunu aktardı.

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Kuzey Kore'nin 3 balistik füze denemesi yapmasının ardından ABD ve Japonya'nın talebi üzerine bugün gündem dışı kapalı oturumla toplanması bekleniyor.

Kuzey Kore, dün ülkenin batısındaki Hwangju kentinden 3 balistik füze fırlatmış, füzeler ülkenin doğu kıyısına düşmüştü. Çin'de G20 Zirvesi devam ederken yapılan denemelere uluslararası toplum tepki göstermişti.

Pyongyang yönetimi, 24 Ağustos'ta da bir denizaltıdan 500 kilometre menzilli bir füze fırlatmıştı. BMGK, Kuzey Kore'nin temmuz ve ağustosta yaptığı 4 balistik füze denemesini güçlü şekilde kınamıştı.