Yapılan araştırmalara göre dünyada 9 milyon 200 bin muhacir çocuktan çok azına eğitim hakkı sağlanıyor. Avrupa Birliği 2017 yılında 932 milyonluk eğitim bütçesinden sadece yüzde 12'si karşılanıyor! Türkiye’de ise 870 bin Suriyeli çocuktan 380 binine eğitim sağlanıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yaptığı açıklamada krizden 9 milyon 200 bin muhacir çocuk insanı krizden direk olarak etkilendiğini belirterek ekonomik koşulların sağlanamadığı belirtildi.

Dünyanın kozmetik için 200 milyar dolar harcadığı bu dönemde eğitime ihtiyaç duyan muhacirlere çocuklara sadece  115 milyon dolara sağlandı! Oysa standart bir eğitim için en az 950 milyon dolarlık bir fona ihtiyaç duyuluyor! UNICEF’in Almanya’da yaptığı açıklamada, kaynak sıkıntısının milyonlarca çocuğun eğitimini tehdit ettiği belirtildi.

“Eğitimsizlik karanlık bir gelecek demektir!”

Muhacir çocuklara eğitim almasını sağlamak barışa ve ülke ekonomisine katkıda bulunacağını belirten UNICEF İyi Niyet Elçisi Muzoon Almellehan (19 yaşındaki Suriyeli Muzon Almellehan UNICEF’in iyi niyet elçisi olarak atadığı en genç isim ve ilk mülteci oldu) “Bu durum, zaten güçlükler içinde olan milyonlarca çocuğun durumunu daha da ağırlaştırır” diye konuştu. Genç muhacir eğitimden mahrum kalan çocukların erken evlilik, çocuk işçiliği ve silahlı güçlere dâhil olmak gibi bazı olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığını vurgularken “Herkes bizleri 'kayıp nesil' olarak görüyor fakat biz 'kayıp' değiliz. Eğitime olan aşkımızı kaybetmedik, geleceğe dair hayallerimizi kaybetmedik, umudumuzu kaybetmedik” dedi. 

 “Okul, yaşama tutunma fırsatı sağlıyor”

Suriye’deki iç savaş yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirten Suriyeli Muzoon’un şu sözlerine yer verildi: “2013 yılında Suriye’den kaçmak zorunda kaldığımda okula hiç dönemeyeceğimi düşünüp korkuyordum. Ancak Ürdün’e geldiğimde ve kampta bir okul olduğunu gördüğümde rahatladım ve umutlarım arttı. Okul, benim gibi çocuklara yaşama tutunma fırsatı, barışçı ve pozitif bir gelecek şansı kazandırır.”

Türkiye’de de eğitim standartların Avrupa'ya göre daha iyi!

Dünyada en fazla sayıda Suriyeli sığınmacının yer aldığı Türkiye’de resmi verilere göre 1 milyon 300 bin sığınmacı çocuk bulunuyor. Bu çocuklardan 870 bini okul çağında. Türkiye’de bulunan okul çağındaki 870 bin çocuktan 380 bini ise eğitim alamıyor.

Kutu: 

2 bin kişi Akdeniz'de hayatını kaybetti

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), İtalya'ya sığınmacı akışına engel olmak için Libya'ya şişme bot ve deniz motoru ihracatını durdurma kararı aldı.

AB Konseyi, Akdeniz'den İtalya’ya yönelik sığınmacı akışını engellemek için Libya’ya yönelik yaptırım kararı alındığını açıkladı.

Açıklamada, yaptırım kararının insan kaçakçılarının iş modellerine engel olmak amacıyla alındığına dikkat çekilerek, AB ülkelerinden Libya’ya şişme bot ve deniz motorlarının ihraç edilmesinin yasaklandığı kaydedildi.

Son dönemde, yoğunluklu olarak Sahraaltı Afrika kökenli mülteciler, merkez Akdeniz yolunu kullanarak İtalya'ya ulaşıyor. AB, özellikle Libya üzerinden İtalya’ya ulaşan bu göç yolunu kapatmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, sadece 2017'’nin ilk yarısında 80 binin üzerinde mülteci deniz yoluyla İtalya'ya ulaştı. Aynı dönemde yaklaşık 2 bin kişi açık sularda hayatını kaybetti.