Çin Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, ABD'den ithal edilen otomobillere getirilen ek vergilerin geçici olarak kaldırılacağı belirtildi.

Bu bağlamda Çin, ABD'den getirilen otomobil ve otomobil parçalarına uyguladığı ek vergileri 3 ay geçerli olmak üzere kaldırdı. Anlaşma, 1 Ocak'tan itibarern başlayacak.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞININ GELİŞİMİ

ABD ile Çin arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olarak görülen gelişmeler, Donal Trump yönetiminin 23 Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başladı.

Çin, Washington’ın çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerine cevaben nisan başında ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 gümrük vergisi getirdi. ABD Başkanı Donald Trump, 18 Haziran’da Çin’in daha önce açıkladığı tarifelere misillemeyle karşılık vermesi halinde 200 milyar dolar değerinde ürüne daha yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması talimatını verdi.

6 Temmuz’da ise ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı. Çin yönetimi, Trump’ın tüm tehditlerine rağmen ABD’nin ithal ürünlere yönelik mütekabil tarife artışlarının “anında yürürlüğe girdiğini” duyurdu.