Japonya'da 2011 yılında meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin etkilerinin giderilmesi için yapılacak masrafın 180 milyar dolar civarında olacağı belirtildi.

TİCARET BAKANLIĞI AÇIKLADI

Japonya Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan bütçe tahmininde, Fukuşima'daki nükleer felaketten kaynaklanan radyoaktif sızıntının temizlenmesi, tazminatların ödenmesi ve diğer etkilerin ortadan kaldırılmasının yaklaşık 180 milyar doları bulacağı öngörüldü. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, en büyük payın ödenecek tazminatlara ayrıldığı, radyoaktif sızıntının temizlenmesinin ikinci büyük gider kalemini oluşturduğu kaydedildi.

Bu meblağın nasıl karşılanacağı belirsizliğini korurken, açıklamada, tüketicilerin, temizlik masraflarının bir bölümünü karşılamak için yüklü elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

MASRAFLAR ŞİRKETTEN

Japon hükümeti daha önce, masrafların Fukuşima'nın sahibi Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) tarafından ödeneceğini açıklamıştı.

Fukuşima felaketinden sonra 50 milyar dolar olarak açıklanan masraflar, 2014 yılında 100 milyar olarak güncellenmişti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK NÜKLEER FELAKETİ

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen, 18 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Sızıntı, Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuş, bölgeden 160 bin kişi tahliye edilmişti.