Fransa Hükümet Sözcüsü Griveaux, CNEWS televizyonuna yaptığı açıklamada, hükümetin, sarı yeleklilerin gösterilerini yasaklamadığını, yasaklaması durumunda da insanların sokağı çıkmasının engellenmesinin zor olacağını belirtti.

Strazburg'daki saldırıdan sonra "sarı yeleklilere" cumartesi günü eylem yapmamaları çağrısında bulunan Griveaux, gösteriyi iptal etmenin “mantıklı” olacağını çünkü polisin son haftalarda çok fazla görev yaptığını söyledi.

"GÖSTERİLER ARTIK TAMAMEN BİTMELİ"

Çevre Bakanı François de Rugy de Public Senat televizyonuna yaptığı açıklamada, sarı yeleklilerin düzenlediği gösterilerin artık tamamen bitmesi gerektiğini belirtti. 

Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand da France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, sarı yeleklilerin taleplerine cevap verdiğini, bu nedenle eylemlerin sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

FRANSA'DAKİ GÖSTERİLER

Fransa'da 17 Kasım'da akaryakıt zammı nedeniyle sosyal medyada örgütlenen 'Satı Yelekliler'in başlattığı eylemler ülke geneline yayıldı. Eylemler karşısında köşeye sıkışan Macron hükümetinin 'vergileri 6 aylığına askıya alma' kararını beğenmeyen protestocular, hükümetten vergilerde kalıcı indirimler yapılmasını ve hayat şartlarının iyileştirilmesini talep etmişti.

Macron, 'Sarı Yeleklileri' eylemleri karşısında geri adım atarak, şirketlere ek vergi yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam yapılacağını açıkladı. Ancak varlık vergisini yeniden getirmeyi ve reform gündeminden vazgeçmeyi reddetti.

Sarı Yelekliler, başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde cumartesi günü gösteri düzenleyeceklerini duyurmuştu.