Çin'in ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) 22'nci Genel Kurul Toplantısı'na katılmak üzere Çıngdu kentinde olan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin değerlendirme ve açıklamalarda bulundu. IKBY'deki Barzani'nin referandum diretmesinin tehlikeli sonuçlar doğuracağını belirti. Bölünmenin İsrail'in işine yaracağını dile getirerek, "Irak'ın kuzeyindeki Kürt dostlarımıza da hiçbir faydası olmayacağını bir kere ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"Bölgenin paramparça yapısı en çok İsrail'i güçlendiriyor"

Kurtulmuş, IKBY'deki Barzani'nin referandum diretmesine ilişkin, "Ortadoğu'da Müslümanlar, halklar bu kadar çok bölünme, ayrışma içindeyken, buradan istifade eden en önemli ülke İsrail'dir. İsrail kendi güvenliğini çok daha güçlü şekilde teminat altına almış oluyor. Bölgenin bu paramparça yapısı maalesef bölgede en çok İsrail'i güçlendiriyor. Dolayısıyla herkesin bunu düşünmesi lazım." diyerek Suriye, Irak ve Yemen'deki bölünme ve ayrışmaların sonucundan da İsrail'in kazançlı çıktığını belirtti.

Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Lütfen bu referandum ya da Ortadoğu'da yeni ayrışma hesabı içinde olanlar şu soruyu sorsun; 'Bu kadar çok ayrışma, bu kadar çok bölünme kimin işine yarıyor?' Bu bölünmelerden kim istifade ediyor? Kim daha fazla stratejik birtakım avantajlar elde ediyor.? Cevabı son derece açıktır... Biraz daha eskiye gidersek Lübnan'daki iç savaşı kim kazandı? Cevabı çok açıktır... Lübnan'daki iç savaşı İsrail kazanmıştır."

 "Referandumun Kürt dostlarımıza da hiçbir faydası olmayacak"

Suriye'deki vekalet savaşlarını da bölge halklarından hiçbirinin kazanamayacağı vurgulayan Kurtulmuş, "Dolayısıyla bu referandumun Irak'ın kuzeyindeki Kürt dostlarımıza da hiçbir faydası olmayacağını bir kere ifade etmek istiyorum. Biz bu referandumun Kuzey Irak'taki dostlarımıza da bir faydası olmayacağını başından beri söylüyoruz." diye konuştu.

Numan Kurtulmuş, Ortadoğu halklarının tamamının, kısa vadeli siyasi çıkarlar uğruna attığı adımların kendilerine son derece olumsuz şekilde geri döndüğünü görmesi gerektiğini ve Ortadoğu'da yakın tarihte meydana gelen ayrılma ve bölünmelerin hiçbirinin bölge halkına faydası olmadığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, bölgede çok sayıda ayrışmanın, çok sayıda bölünmenin yaşandığı bir süreçten geçildiğine dikkati çekerek Birinci ile İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş'tan sonraki gelişmelerde bütün dünyada birleşme, bütünleşme yolunda birtakım fikirler geliştiğini ancak Ortadoğu'nun, halklar arasında kavgaların, çatışmaların yaşandığı bir bölge haline getirildiğini kaydetti.