İran, Türk TIR'larına İran içerisinde yakıt satışını durdurabileceklerini açıklayarak gözdağı verdi!

İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atrçiyan, Türk TIR'larına İran içerisinde yakıt satışını durdurabileceklerini açıkladı.

Resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada Atrçiyan, "İran, iki ülke arasında transit konusundaki ihtilafları ortadan kaldırmak için yapılan müzakerelerde Türk makamlarına bir takım önerilerde bulunmuştur. Önerilerimizin kabul görmemesi durumunda İran sınırları içerisinde Türk tırlarına yakıt satışı durdurulacaktır" dedi.

"SINIRLARDA YIĞILMA VAR"

Türkiye'nin İran tırlarından "ağır geçiş" ücretleri almasının ardından geçen hafta sınırlarda bir yığılma yaşandığını öne süren Artçiyan, "Türkiye'nin iki ülke arasındaki karşılıklı anlaşmalara rağmen İran tırlarından geçiş ücreti alma kararının sebebini anlayabilmiş değiliz. Türkiye, topraklarından geçen İran tırlarından her 100 kilometre başına yaklaşık 50 avro geçiş ücreti talep ediyor ve bu tırlara ülke içerisinde yakıt satın alma hakkı tanımıyor. Ancak İran aynı geçiş ücretini almasına rağmen Türk tırlarına yakıt satın alma izni veriyor" iddiasında bulundu.

Artçiyan, sorunların çözümü için iki ülke Betboo yetkililerinin müzakere etmeleri gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Türk tırlarının İran sınırları içerisinde yakıt depolarının mühürlenmesi önerisi hakkında, şunları kaydetti: "Bu öneri önceki yıllarda üç ay uygulanmış ancak birçok soruna yol açması sebebiyle taraflarca iptal edilmişti. Bu nedenle bu öneriyi kabul etmedik. Türkiye'nin bu öneride ısrarcı olması durumunda, Türk tırlarına İran'da bir litre dahi yakıt alma izni verilmeyecek, kaçakçılıkla mücadele kanunu gereğince en küçük aykırı tutum ve depolardaki mühürlerin açılması durumunda kanuni işlem başlatılacaktır." "Türk tırları İran dışında alternatif güzergâhlar bulabilirler. Ancak bu onlar için daha masraflı olacaktır" değerlendirmesinde bulunan Atrçiyan, İran'ın da aynı şekilde Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya'dan oluşan alternatif güzergâhlar üzerine yoğunlaştığını aktardı.

İRAN, AKARYAKIT FİYATINI İKİ KATINA ÇIKARMIŞTI

İki ülke arasındaki 16 milyar dolarlık ticaret hacmine değinen Atrçiyan, "Bu ticaret hacminin büyük bölümünü Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracat oluşturuyor. Tırların geçişlerinde azalma olması Türkiye'nin İran'a ihracatında azalma anlamına gelir. Bu da İran içinde milli üretim için fırsat oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.

İran'ın sınır geçişlerinde Türk taşıtlarından akaryakıt fiyat farkı uygulaması adı altında tek taraflı olarak ücret alması ve Türkiye'nin konuya itirazının sonuçsuz kalmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 10 Ekim 2014'ten itibaren mütekabiliyet uygulaması kapsamında İran taşıtlarından aynı ücreti almaya başlamıştı. Türkiye'nin uygulamaya başlamasının ardından İran tarafı, 11 Ekim'de akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarmış, Türkiye yine mütekabiliyet esasları çerçevesinde fiyatları yükseltmişti.