ABD'nin yeni başkanı olarak seçilen Donald Trump'ın Ortadoğu’da izleyeceği politika üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı bünyesinde uzmanlar tarafından hazırlanan belgede "Trump’ın seçim kampanyası süresince dile getirdiği ifadeleri, İsrail-Filistin çatışması konusunda tutarlı bir politika izlemeyeceğine işaret ediyor" ifadesi yer aldı.

'İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU ÖNCELİKLERİ ARASINDA YOK'

İsrail-Filistin sorununun Trump’ın öncelikleri arasında yer almadığına vurgu yapılan belgede, “Bu durumun Trump’ın etrafındaki yetkilileri ve bu alanda yaşanan gelişmeleri etkilemesi bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

'ABD'NİN BÖLGEDEKİ HACMİ AZALACAK'

Trump’ın seçim kampanyasındaki vaatlerini yerine getirmesinin şüpheli olduğuna dikkat çekilen belgede, şu tespitler yer aldı:

“Trump’ın İsrail-Filistin meselesinde çok da tutarlı olacağı beklenmiyor. Bir taraftan Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına destek veriyor ve ABD Büyükelçiliği’ni Tel-Aviv’den Kudüs’e taşıma sözü veriyor. Öte yandan İsrailli ve Filistinli tarafların kendi sorunlarını kendilerinin çözmesi gerektiğini ifade ederek tarafsız kalacağını belirtiyor. Trump, Ortadoğu’yu yatırım yapılacak iyi bir bölge olarak görmüyor. Dolayısıyla da ABD’nin bölgedeki müdahale hacmini azaltacaktır. Ancak Irak’ın Musul kenti ile Suriye’nin Rakka kentlerini kontrolünde tutan DEAŞ ile mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.”

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, daha önce Manhattan'daki Trump Tower'da bulunan konutunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüş ve başkan seçilirse Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını belirtmişti.