İtalya'da geçen pazar günü gerçekleşen anayasa değişikliği referandumundan 'hayır' sonucu çıktıktan sonra istifa edeceğini açıklayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, istifa etti. Renzi istifa mektubunu Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sundu.

Cumhurbaşkanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Başbakan Matteo Renzi, bütçenin Senato’dan onay alarak yasalaşmasının ardından başkanlık ettiği hükümetin istifasını sundu." bilgisi verildi.

YENİ HÜKÜMET İÇİN SİYASİ İSTİŞARELER BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Mattarella’nın, Renzi ve kabinesinden, yeni hükümet kurulana kadar görevi sürdürmesini istediği belirtilen açıklamada Cumhurbaşkanı'nın, yeni hükümet için siyasi istişareleri başlatacağı bildirildi. 

Renzi, istifasını sunmadan önce partisinin yönetim kurulunu topladı. Burada partililere seslenen Renzi, Demokrat Parti olarak seçimden korkmadıklarını söyleyerek, erken seçimden kaçınmayacakları mesajını verdi. Sosyal bloğu e-news’ta "Hoşçakalın" yazan Matteo Renzi, başbakanlığı halefine devretmeye hazır olduğunu ve şimdiden gelecek isme başarılar dilediğini belirtti. 

Renzi, referandumda henüz resmi sonuçlar açıklanmadan net yenilgi aldığını kabul etmiş ve görevi bırakacağını açıklamıştı. İstifasını sunmak üzere önceki gün görüştüğü Cumhurbaşkanı Mattarella’dan bütçe yasasının Senato’dan onay almasına kadar beklemesi talebiyle karşılaşan Renzi, bu nedenle istifasını bir süre ertelemişti. 

PEKİ, BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Yönetim sistemi olarak cumhuriyete geçilen 1946’dan bugüne kadar 63 hükümetin görev aldığı İtalya’da, 1017 gün iktidarda kalan Renzi hükümeti, bu süreyle ülkede en uzun süre kesintisiz şekilde iktidarda kalan 4. hükümet oldu. 

Cumhurbaşkanı Mattarella, yeni hükümet için siyasi istişareleri başlatacak. Mattarella, ilk olarak  Senato Başkanı Pietro Grasso ve Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşecek. Mattarella’nın takip eden günde parlamentoda temsil eden siyasi parti grup temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. 

İtalya'da Renzi sonrası dönemde, Senato Başkanı Pietro Grasso, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ya da Kültür Bakanı Dario Franceschini gibi isimlerden birinin geçiş hükümeti kurması ihtimali üzerinde duruluyor.

Geçiş hükümetinin seçim kanununu yeniden düzenleyerek, ülkeyi erken genel seçimlere götürmesi ya da 2018’de yapılacak olağan seçimlere kadar görev yapması ülkede konuşulan senaryolar arasında yer alıyor.