Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ı kızdıran "Avrupa Ordusu" fikrini hayata geçirecek anlaşmayı resmen duyurdu.

"AVRUPA ORDUSUNUN KURULMASINA YÖNELİK İLK HAMLE"

Merkel ve Macron, Elysee Anlaşması'nın 56. yıl dönümünde iki ülke arasındaki iş birliğini artırmaya yönelik anlaşmayı imzaladı. Daha sonra Macron ile brilikte basın toplantısı düzenleyen Merkel, yeni anlaşmanın Avrupa Ordusu için önemli bir adım olduğunu söyledi.

"ORTAK BİR AB ORDUSU KURMAK İSTİYORUZ"

Uzun süreli amaçlarının bir Avrupa Birliği (AB) ordusu kurmak olduğunu söyleyen Merkel, "Fransa ile beraber ortak bir AB ordusu kurmak istiyoruz. Dış politikamız da ortak olmalı. Ortak silah ihraç etmeliyiz" dedi.

BİRÇOK ALANDA İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

Anlaşmayla iki ülke arasında ekonomi, dış, savunma ve güvenlik politikalarının yanı sıra kültür, eğitim, araştırma, teknoloji, yapay zeka, ilkim ve çevre alanlarında iş birliğinin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor.

TRUMP KARŞI ÇIKMIŞTI

Avrupa ordusuna karşı NATO'ya biraz daha fazla yatırım yapılmasını savunan Trump, mevcut düzenin devam etmesini istiyor. Buna karşılık AB ise orduyu kurarak yerli güvenlik birimleri oluşturmak istiyor. Bu fikir çatışması ABD ile AB arasında çatışmaların oluşmasına neden oluyor.

Trump, Avrupa Ordusu ile ilgili yaptığı son açıklamasında, "Dünya liderleriyle olan toplantılarımda birçok başarı elde ettiğim Fransa'dan yeni döndüm. ABD'ye, hem askeri hem de ticaret konusunda adil davranılmadığı gerçeğini ortaya çıkarmak kolay olmadı. Diğer ülkelere askeri koruma için çok büyük ödemeler, yüz milyarlarca dolar para ödemesi yapıyoruz. Bu durumun devam edemeyeceğini söyledim. Bu durum her zaman saçma bir şekilde ABD'nin aleyhine oldu. Yüklü miktarlarda para diğer ülkelerin korunması için harcandı ve karşılığında hiçbir şey almadığımız gibi ticari açık ve kayıplar yaşadık. Bu çok zengin ülkelerin ABD'ye askeri koruma için para ödemesi ya da kendilerini koruması zamanı geldi. Ticaret serbest ve adilce gerçekleştirilmeli" ifadelerini kullanmıştı.