Suriye'de terör örgütü PKK/PYD işgalindeki Münbiç'te, 13-14 yaşlarındaki çocuklar zorla silah altına alınmak istenirken, teröristler, insani yardımların ilçeye girişine de engel oluyor. Teröristlerin bölge halkına yönelik sistematik baskıları devam ederken, batılı ülkelerin terör örgütünün "Fırat'ın doğusuna çekilmesi"ne yönelik verdiği sözleri yerine getirmemeleri ise bir diğer dikkati çeken unsur olarak kendini gösteriyor.

Münbiç'te terör örgütü PKK/PYD'yi protesto edenlere şiddet uygulandığı, bazı gösteriler sırasında halkın üzerine ateş açıldığı bilgileri gelirken, gösterilere katılanlardan bir bölümünün hukuksuz olarak alıkonulduğu ve bazılarından ise haber alınamadığı belirtiliyor.
Terör örgütünün etkin olduğu kentte bazı esnaf iş yerini açmamayı tercih ediyor. Terör örgütü PKK/PYD bölgeye yapılan insani yardımları da engelliyor. Fırat Kalkanı Harekatı'nın gerçekleştiği alandaki halk her türlü insani yardımdan yararlanırken Münbiç'tekiler bu yardımlardan mahrum kalıyor. Münbiç'te yerlerinden edilenler de terör örgütünün bölgede yarattığı şiddet ortamı nedeniyle dönmemeyi tercih ediyor.
'Şiddeti tereddütsüz uyguluyor'
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Güvenlik Uzmanı Murat Aslan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ ile mücadele bahanesiyle batılı ülkelerin desteğini alan terör örgütü PKK/PYD'nin, Suriye'de petrol bölgelerini ele geçirme ve ekonomik anlamda kendine yeterli bir toprak parçasına sahip olma hayali kurduğunu belirtti.
Aslan, terör örgütünün bu doğrultudaki ilk adımının Münbiç'in işgali olduğunu belirtti.
Terör örgütü tarafından 13-14 yaşlarındaki çocukların zorla silah altına alındığını bildiren Aslan, şunları kaydetti:
"İşgal ettiği Suriye köy ve kasabalarında bölge halkına karşı 'kontrollü şiddet stratejisi' izleyen terör örgütü PKK/PYD bir yandan bölge halkının evlerine dönmesini engellerken diğer taraftan protesto gösterilerinde halka ateş açmaya varacak şiddeti tereddütsüz uyguluyor. Potansiyel muhalif olarak algılanan kişiler ise sebepsiz yere tutuklanıp, tecrit ediliyor. Gözaltı ve tutuklamalar yanında, alıkonan Arap ve Türkmenlerin bir kısmının akıbeti halen belli değil. Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD'nin, Münbiç'e yönelik sözleri ve teminatları doğal olarak gündemin baş sırasına oturuyor. Fırat Nehri'nin doğusuna çekileceği 'garanti edilen' terör örgütü PKK/PYD'nin mevcut uygulamaları, Münbiç'te uzun süre kalmayı planlayan bir niyeti belli ediyor. ABD'li yetkililerin DEAŞ sonrasında da Suriye'de kalınacağına yönelik açıklamaları dikkate alındığında, terör örgütü PKK/PYD varlığının Münbiç'te nelere yol açabileceğinin sorgulanmasını gerektiriyor."