Güney Asya Müslümanlarının arzusu üzerine 71 yıl önce Muhammed Ali Cinnah tarafından ilan edilenPakistan’ın bağımsızlığının yıl dönümü olan 14 Ağustos’ta çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Sokaklar Pakistan bayrakları ile süslenirken, halk konvoylarla kutlamalara katıldı.

Hindistan'daki Müslümanların Hindu-egemen toplumda azınlık olarak yaşama şansı olmadığını düşünen Hindistan Müslümanları Birliği, Müslümanlara özgü vatan talebiyle tarihi Pakistan Kararı'nı Lahor'da kabul etmiş ve 14 Ağustos 1947'de bağımsız bir devlet olarak Pakistan’ın kurulma süreci başlamıştı.

25 Temmuz Seçimleri

Etnik ve kültürel çeşitliliğinin yanı sıra 207 milyonu aşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık 6. ülkesi olan Pakistan parlamenter demokrasi ile yönetiliyor.

Geçen ay yapılan seçimlerde mecliste en fazla sandalye kazanan Pakistan Adalet Hareketi (PTI), müttefik tarafların desteğiyle hükümeti kurmuştu.

Seçimlerden birinci çıkan İmran Han'ın liderliğindeki PTI'nin sandalye sayısı 9 bağımsız milletvekilinin katılmasıyla 116'dan 125'e, kadın ve dini azınlık kontenjanlarının eklenmesiyle de 158'e yükselmişti.

PTI'nın ardından ikinci parti olan Pakistan Müslüman Ligi - Navaz (PML-N) sandalye sayısını 64'ten 82'yi çıkarırken, üçüncü Pakistan Halk Partisinin (PPP) sandalye sayısı 42'ten 53'e çıkmış, dini eğilimli 5 partinin ittifakı olan Birleşik Eylem Hareketi (MMA) ise 3 sandalye kazanarak 15'e, Birleşik Halk Hareketi ise 1 sandalye kazanarak 7 sandalyeye ulaşmıştı.

"Pakistan halkın isteği ile kuruldu, kaderini belirleyecek olan da yine halktır"

Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, "Pakistan halkın isteği ile kuruldu, kaderini belirleyecek olan da yine halktır." dedi. 

Pakistan'ın kuruluşunun 71. yıldönümü ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

Sabah saatlerinde başlayan kutlamalarda, başkentte 31 pare, 4 eyalet başkentinde ise 21 pare top atışı yapıldı. 

Kutlamaların merkezi, devlet erkanının katıldığı başkent İslamabad'daki Cinnah Kongre Merkezi ile Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah'ın Karaçi'deki mezarı oldu.

Resmi kutlamaların ilk durağı olan Cinnah'ın mezarı başında Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve işgal altındaki Keşmir halkı için dualar edildi.

Devlet erkanının buluştuğu Cinnah Kongre Merkezinde konuşan Cumhurbaşkanı Hüseyin, genel seçimler ile bağımsızlık günü kutlamalarının aynı döneme geldiğini hatırlatarak, "Bu dönem bize şunu hatırlatıyor, Pakistan, halkın isteği ile kuruldu, aynı şekilde kaderini belirleyecek olan da yine halktır." dedi.

Hüseyin, Pakistan'ın, halkını başkalarının boyunduruğundan kurtarmak için kurulduğunun altını çizdi. 

Keşmir konusundaki duruşlarının değişmeyeceğine de vurgu yapan Hüseyin, "Pakistan, Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda Keşmir'e her alanda desteğini sürdürecek, uluslararası toplumun Keşmir konusunda sesini yükseltmesi için çalışmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Hüseyin, bölgesel ve uluslararası sorunların çözümünde siyasiler, aydınlar ve medyanın birlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, Pakistan'ın Cinnah tarafından konan hedeflere ulaşma yolunda ilerlediğini ve onun öğretileri doğrultusunda sorunların üstesinden geleceğini sözlerine ekledi.

Geçici Hükümet Başbakanı Nasırül Mülk ise bağımsızlık günü mesajlarını devlet radyosu aracılığıyla verdi. Mülk, "Atalarımızın Alt Kıta Müslümanlarının dini, kültürel, sosyal değerlerine göre şekillenmiş ayrı bir vatan kurma doğrultusunda verdikleri destansı demokratik mücadeleyi yeniden anıyoruz." diye konuştu. 

Mülk, Cinnah'ın "Birlik, inanç, disiplin" sözlerine de atıfta bulunarak, Pakistan'ı geliştirecek ve zenginleştirecek gücün bu üç kelimede gizli olduğunu söyledi.

Sokaklar yeşil beyaza büründü

Pazartesi gece yarısından itibaren başlayan kutlamalar devam ediyor.

Geçmiş yılların aksine bu yıl uçak ve askeri gösterilerin yapılmadığı ülkede halk araç konvoyları ve yürüyüşlerle bağımsızlığı kutluyor.

Vatandaşlar, şehrin Mavi Bölge adıyla anılan ticari bölgesinde kurulan ses ve ışık sistemleriyle eğlenirken, araçlarını ve yüzlerini Pakistan bayrağının renkleriyle süsledi.

Pakistan, 1947'de İngiliz Hindistanından ayrılarak kuruldu. 

Türkiye - Pakistan ilişkileri

İran, Afganistan ve Türkiye’nin de dahil olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (ECO) ve D-8'in kurucu üyesi olan Pakistan uluslararası alanda Türkiye'ye desteklerken, Türkiye de Keşmir'in kendi kaderini tayin hakkı konusunda Pakistan'a destek veriyor.

Urduca ve Türkçe dillerindeki 4 binden fazla ortak kelimenin varlığına dikkat çeken uzmanlar, “iki ülke, bir millet” vurgusu yapıyor.

Pakistan ekonomisinin yatırım için cazip hale gelmeye başladığı bugünlerde Türkiye'nin Pakistan'da bir milyar dolardan fazla yatırımı bulunuyor.

Geçen ay, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında 30 adetT129 ATAK helikopteri satışına yönelik resmi sözleşme imzalanmıştı.

Pakistan halkı Kurtuluş Savaşı'nda, ziynetlerini satarak Türkiye'ye yardım etmişti.