Fransa'nın başkenti Paris'te, 17 Kasım'da akaryakıt zammını protesto etmek amacıyla sosyal medyadan 'Sarı Yelekliler' adı altında örgütlenen göstericilerin başlattığı protestolar, kısa sürede Hollanda ve Belçika'ya da sıçramış, daha sonra da hükümet karşıtı eylemlere dönüşmüştü. Avrupa'da hızla yayılan eylemler, şimdi de Kanada'ya sıçradı.

BM KÜRESEL GÖÇ ANLAŞMASINI PROTESTO ETTİLER

Nova Scotia eyaletinin başkenti Halifax'ta belediye binasının dışında toplanan sarı yelekli bir grup, Birleşmiş Milletlerin Kanada'nın da yakın zamanda imzaladığı güvenli ve yasal göçü artıran BM Küresel Göç Sözleşmesi'ni protesto etti.

Başbakan Justin Trudeau ve hükümetine ağır eleştirilerin yapıldığı eylemde konuşan organizatör James Hoskin, "Hükümetimiz yalnızca daha yüksek sesle bağırmakta olan azınlığın sesini duyuyor. Oysa başbakan çoğunluk adına konuşmalıdır." dedi. 

"TRUDEAU HAİN"

Alberta eyaletinin başkenti Edmonton’da eylem düzenleyen Ulusal Vatandaş İttifakına mensup sarı yelekliler ise yaptıkları açıklamada, BM’nin göç anlaşmasını protesto ettiler. Protestocuların açıklamasında, "Birleşmiş Milletler ve küresel dünya düzenine karşı birleşmek için Edmonton'daki tüm vatanseverlere, milliyetçilere, Kanadalılara çağrıda bulunuyoruz."ifadeleri kullanıldı.

Manitoba eyaletinin başkenti Winnipeg'deki bir mitingde, bir grup sarı yelekli protestocu da Edmonton'dakine benzer mesaj paylaştı. Protestocu grubun sarı yeleklerinin arkasında "Trudeau hain" ifadesi dikkati çekti. 

Okanagan kentinde toplanan protestocu sarı yelekliler ise haklar ve özgürlüklerin aşındırıldığını belirterek hükümeti protesto etti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ENGELLENMESİ PROTESTO EDİLDİ

Toronto'da da belediye binasının bulunduğu Nathan Philips Meydanı'nda toplanan yaklaşık 60 sarı yelekli protestocu, BM Göç Paktı'nı ve ifade özgürlüğünün engellenmesini eleştirdi.

Kanada’nın 8 ayrı kentinde gerçekleşen protesto eylemleri olaysız sona ererken, polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığı bildirildi.

PROTESTOLAR

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen "sarı yelekliler"in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron ve yönetiminden ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Gösterilerde şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı.

MACRON'UN AÇIKLAMALARI

Macron, "sarı yeleklilerin" protestoları konusunda pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, şirketlere ek maliyet yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam yapılacağını açıklamıştı.

Yapabilen işverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediğini belirten Macron, 2 bin avronun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını duyurmuştu.

"Sarı yelekliler" ve Fransızların yarısından fazlası Macron'un bu açıklamalarını yetersiz bulmuş ve yeniden gösteri çağrısı yapmıştı.