Esed rejimi saflarında savaşan iki grup, Suriye’nin Hama ilinde bir süredir çatışıyor. Bu konuya ilişkin Deutsche Welle’de önceki gün yayınlanan bir makalede, “Rusya ve İran, Suriye konusunda birbirinden uzaklaşırken yeni bir ikili güçleniyor: Rusya ile İsrail. İki ülkeyi İran’ın Suriye’deki varlığının azaltılması hedefi birleştiriyor” ifadesi kullanıldı. Son dönemde Moskova-Tel Aviv hattında diplomasi trafiğinin de yoğunlaştığı hatırlatılan makalede, “İsrail, sınırındaki Şii devletini kabul edilemez bir tehdit olarak görüyor” ifadelerine yer verildi.

REKABET KIZIŞTI

ABD menşeli İngilizce yayın yapan Al-Monitor haber sitesinde analizine yer verilen Rus uzman Anton Mardasov da “İki ülke arasındaki çatışma, Suriye ordusunun ve diğer askeri unsurların geleceğini etkiler şekilde daha siyasi hale geldi” değerlendirmesi yaptı Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Novaya Gazeta’da çıkan bir haberde ise “Rusya ve İran Orta Doğu’nun tümünde tekelleşme için açıkça rekabet etmeye başladı” değerlendirmesine yer verildi.

Analizde, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Haşmetullah Felahatpişe’nin Rusya’nın, İsrail’in Suriye’ye saldırı düzenlediği sırada S-300 füze savunma sistemini kapattığını öne sürdüğü, bu durumun İsrail’in işini kolaylaştırdığı ifade edildi. Suriye’de bir süredir Rusya ve İran arasında gizli bir gerginlik bulunuyor. Rusya ve İran arasındaki gizli savaşın en açık göstergesi, İsrail’in İran’a karşı kullanılması olduğu değerlendiriliyor. Zira İsrail, Suriye hava sahasına girişleri Rusya ile koordine ediyor. Rusya’nın rızası ve kolaylaştırıcılığı sayesinde İsrail, son dönemde Hizbullah güçlerini rahatlıkla ve sık sık hedef alabiliyor.