Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdürü Nedim Huri tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, “Mısır’da mahkemeler 2016 yılı mayıs ayının başından bu yana barışçıl eylemlere katılan 150’den fazla eylemci hakkında yalan haber yaymak suçlamasıyla hapis cezası vermiştir. Mısır yönetimi genç muhalifleri bastırmak için ‘milli güvenlik’ argümanını kullanmakta ve gençlere sonucu hapis ve gözaltı olmayan barışçıl eylem için imkan tanınmamaktadır. Mahkemeler 3 oturumda 152 kişi hakkında 2013 yılında çıkarılan 107’inci gösteri kanunu gereği 2'şer ila 5’er yıl hapis cezası vermiştir." denildi.

Açıklamada ayrıca gözaltına alınanların serbest bırakılması ve haklarındaki suçlamaların düşürülmesi de istendi.

Mısır, Tiran ve Sanafir adalarını, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Kahire ziyareti sırasında imzalanan Yeni Deniz Sınırı Antlaşması ile Suudi Arabistan'a bırakmıştı. Antlaşma, Mısır'da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların da tepkisini çekmiş, Mısır hükümeti, adaların Suudi Arabistan'a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.

Başta başkent Kahire olmak üzere Mısır'ın birçok kenti, 25 Nisan'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesini protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterilere sahne olmuş, bu gösteriler sırasında çok sayıda kişi polis tarafından gözaltına alınmıştı.