Suriye’de bombardımanların durdurulması ve sivil halka insani yardım ulaştırılması amacıyla 26 Aralık’ta yüzlerce kişinin katılımıyla Berlin’den Halep’e yürüyüş başlatılacak.

'EN BÜYÜK HAYALİMİZ HALEP'TE YAŞANANLARIN SOL BULMASI'

Sosyal medya üzerinden örgütlenen "Halep İçin Sivil Yürüyüş" hareketine öncülük eden Polonyalı gazeteci ve blog yazarı Anna Alboth, "En büyük amacımız, en büyük hayalimiz, şu anda Halep’te yaşananların son bulması, sivil halka insani yardımların ulaştırılabilmesi." dedi.

Facebook üzerinden çok kısa bir zamanda geniş bir kitleye ulaştıklarını, büyük destek gördüklerini anlatan Alboth, "Bu fikir çok yakın bir zaman önce doğdu, şimdi gecemizi gündüzümüze katarak bunu yaşama geçirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Hareketin arkasında hiçbir siyasi partinin ya da grubun bulunmadığının altını çizen Alboth, "Bizler, 'artık yeter' diyen, Avrupalı sıradan yurttaşlarız. Bu hareketi hayata geçirenler, farklı Avrupa ülkelerinden, 30’lu, 40’lı yaşlardan insanlar. Arkamızda herhangi bir güç yok." ifadelerini kullandı.

"HALEP'TE YAŞAM MÜCADELESİ VERENLER İÇİN UMUT OLMAK İSTİYORUZ"

26 Aralık’ta Avrupa’nın farklı ülkelerinden yurttaşların Berlin’de buluşarak yürüyüşe geçeceklerini anlatan Alboth, kendileriyle aynı kaygıları ve duyguları paylaşanlarla birlikte Halep’te yaşam mücadelesi verenler için umut olmak istediklerini vurguladı.

 Yürüyüşe her kesimden katılım beklediklerini belirten Alboth, “Yürüyüşe katılanlardan tek isteğimiz, yalnızca beyaz bayrak taşımaları. Diğer derneklerin, örgütlerin ya da siyasi partilerin bayraklarına, flamalarına izin verilmeyecek." dedi.  

Halep İçin Sivil Yürüyüş hareketinin en büyük amacının Halep’te yaşam mücadelesi veren insanlara umut vermek, onlara destek sağlayabilmek olduğunu belirten Alboth, olup bitene tepki gösteren, bir şeyler yapmak isteyen Avrupa yurttaşlarına da kendilerini ifade etme imkanı sağlayacaklarını kaydetti.

'OLUMLU MESAJLAR ALIYORUZ'

Son bir hafta içerisinde, Avrupa kamuoylarından, Avrupa’daki sığınmacılardan ve Halep’te temas içinde oldukları arkadaşlarından son derece olumlu mesajlar aldıklarını anlatan Polonyalı gazeteci, kendilerini zor bir sürecin beklediğinin farkında olduklarını ifade etti.

Alboth, yürüyüşün güzergahı hakkında detayların belirlenmesi, izinlerin alınması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını aktarırken, birçok kişinin baştan sona bu yürüyüşte olamasa da, belirli güzergahlarda kendilerine katılarak destek vereceğini söyledi.

Sosyal medyada @CivilMarchForAleppo adıyla açtıkları hesaplarla geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlayan hareket, 26 Aralık'ta Berlin'de binlerce kişinin katılacağı etkinliğin ardından Halep yürüyüşünü başlatacak. 

Aktivistler, izleyecekleri güzergah boyunca farklı ülkelerden insan hakları grupları ve yurttaşların da kendilerine destek vermesini bekliyor.