Dolar, haftanın ilk iş gününde yükselişe geçerek, 3,73 seviyesini, Euro ise 3.9316 seviyesini görerek rekor kırdı.  Bankacılar kurda küresel piyasaların ve lokal siyasi gelişmelerin izleneceğini söylediler.

FAİZ ARTIŞI İHTİMALİ DOLARI GÜÇLENDİRİYOR

Küresel piyasalarda dolar geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin maaş artışlarında bir ilerleme görüldüğünü göstererek 2017 için daha fazla faiz artışı ihtimalini güçlendirmesiyle beraber değer kazanıyor.

Dolar endeksi 14 yılın zirvesinin hemen altında işlem görüyor.

Ancak TL'deki değer kaybının tek nedeni küresel gelişmeler olmadı. TL geçen hafta olduğu gibi bugün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden oldu.

KAYIP YÜZDE 2'YE YAKLAŞTI

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bugün yüzde 0.1 ila yüzde 1 arasında değer kaybı yaşanırken TL'deki değer kaybı yüzde 2'ye yaklaştı.

Bankacılar bugün negatif ayrışma için belirli bir haber ya da gelişme olmadığını, negatif ayrışmayı mevcut gelişmelerin oluşturmaya devam ettiğini söylediler.

Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.