Bazı insanlar çalışarak bazıları da üreterek ekonomik düzenlerini koruma altına alırlar. Üreticiler, insanlık tarihi ile eşdeğer bir dönemden gelmektedir ve her dönem mutlaka farklı alanlarda üretimler yapılmış olup bu üretimlerden daha fazla kâr elde etmek için sadece kendi ülkeleri ile sınırlı kalmamışlar, farklı ülkelere de ürünlerini pazarlamışlardır. İnsanlık tarihi ile eş zamana giden ticari hayat her geçen gün farklı mecralarda kendini göstermektedir. Ülkelerin birbirleriyle anlaşma imzalamaları sonucunda tüccarlar için kolaylıklar getirilmiş ancak üretimlerin sağlıklı şekilde ülkelerde pazarlanabilmesi için belli bazı şartlar ön koşulmuştur. Rusya, Kazakistan ve Ukrayna ülkelerinin pazarlarında söz sahibi olabilmek ve üretimleri buralarda pazarlara sunabilmek için de bazı şartlar koşulmuştur. Bu şartlara uygun olarak üretim yapanlara EAC belgesi verilmektedir. Gümrük Birliği sınırları dahilinde ticaret yapmak isteyenlerden istenilen bu belge, bölge halkının her türlü can ve mal güvenliğini koruma altına almak amacıyla istenmektedir. Makine, gıda, ilaç gibi sektörler başta olmak üzere sertifikada belirtilen ürünlerin üretimi ve ticareti ile ilgilenen herkesin belge sahibi olması zorunludur aksi halde üretimlerin bu ülkelerde pazarlanması durumu söz konusu olmaktan çıkmaktadır.

EAC belgesinin faydaları

Bir üretim üzerine faaliyet gösteriyor ve üretimlerinizi değişik ülkelerde de pazarlamak istiyorsanız, ülkelerin şart koştukları bir takım maddelere uymak zorundasınız. Herkes istediği gibi üretim yapıp farklı ülkelerde pazarlama yaparsa, orada yaşayan insanların herhangi bir şekilde sağlık güvenceleri kalmaz. Eskiden beri “merdiven altı üretim” kelimesine aşina bir milletiz ve bu üretimler yüzünden insan sağlığının ne şekilde tehlikeye girdiğine yakın ve uzak dönemlerde tanıklık etmişizdir. Medyada çıkan haberler, gazete ve yazılı diğer basın organlarında sürekli olarak gıda zehirlenmesi, makinelerin yanlış veya hatalı üretilmesi sonucu kullanıcıların hayatlarını kaybettiklerine mutlaka tanık olmuşuzdur. İşte bu tip nedenler ve etkenler sonucu insan hayatını koruma altına alabilmek için ülkeler belirledikleri bazı yasalar çerçevesinde üretim yapılmasını isterler. Gümrük Birliği ülkeleri, tüm bu yasalara ve yasalara uyanlar için verilen belgeye EAC belgesi adı vermiştir. Üretimlerinizin kaliteli olduğundan, insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmadığından emin iseniz ticaretinizde büyümemeniz için herhangi bir engel yok demektir fakat bunu kanıtlamak için de ürünlerinizin analiz edilmesi, laboratuar testlerinden geçmesi ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra sertifikalanması gerekmektedir. Tüm bunları yaparsanız kesinlikle ticari alanda daha fazla büyüme sağlayabilir böylelikle ithalat ve ihracat alanında istediğiniz sonuçları çok daha kolay elde edebilirsiniz. İstihdamın artması, ülke ekonomisinin büyümesi ve dünya üzerinde nam salabilmesi için her üreticinin kurallara dikkat etmesi gerekmektedir.

EAC belgesi nasıl alınır?

Gümrük Birliği sınırları dahilinde devlet tarafından Akredite edilerek yetkilendirilmiş Sertifika Kuruluşları tarafından verilen sertifikalar için öncelikle üretimlerin bazı analizlerden başarılı bir şekilde geçmesi gerekmektedir. Bu alanda yetkili olan kuruluşumuz ile iletişime geçerek belge almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Büyüyen dünyada söz sahibi olmak için EAC belgesi almak için acele edin. Kısa sürede sertifikaya sahip olarak Gümrük Birliği ülkelerinde daha kolay ticaret yapabilmek için arayın.

Kaynak: https://www.szutest.com.tr/eac/