Ali Can Tiryaki/Özel Haber 
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ‘nin (MÜSİAD) iki yılda bir düzenlediği, ‘MÜSİAD Vizyoner 17 Sektörler Zirvesi’ İstanbul Wow Convention Center’da başladı. Oturumlarda konuşmacılar, 2002 yılından itibaren Türkiye’nin yaşadığı ekonomik dönüşümünü ve kalkınmayı anlattı, Vizyoner 17’ye kayıt yaptıran 3 bin katılımcı da konuşmacılara bire bir soru sorma imkanına sahip oldu.

MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesinin (MÜSİADVizyoner'17) açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, yeni dünya düzeninde üç büyük kavramın öne çıktığından bahsetti.


“Türkiye iki büyük güce sahip”

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, robotların insanlaşıp insanların robotlaştığı süreçte tutunabilecekleri tek şeyin inançları ve değerleri olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiyenin jeopolitik konumu itibariyle dünyanın en değerli ülkesi olabileceğini belirterek “Türkiye iki büyük güce sahip. Birincisi jeopolitik konumu, ikincisi genç nüfusunun düşünme ve yapabilme becerisi. Teknolojinin büyük dönüşümü; sanayi 4.0" olduğunu dile getirdi. Çağlar, üretim, ulaşım ve iletişim teknolojisinin devasa şekilde geliştiğini, nesnelerin interneti, üretici robotlar ve yapay zekanın artık gündemde ciddi şekilde yer tuttuğunu söyledi.

"Yeni Türkiye kararlı adımlarla yürüyor"

14 yılda Türkiye’nin Ar-Ge anlamında oldukça büyüdüğünü söyleyen Çağlar patent başvurularında yaşanan artışa değinerek yeni ve büyüyen Türkiye'nin dönüşen dünyada kararlı adımlarla yürüdüğünü söyledi. Son olarak Çağlar, nitelikli nüfus, yüksek ahlak, güçlü maneviyat, iyi eğitimli ve ne istediğini bilen erdemli nesillerin bir ülkenin en büyük serveti olduğunu vurguladı.

"Sanayi devriminde geç kalmayız"

Sanayi yeni bir devrimin içinde olduğunu söyleyen MÜSİAD Sektör Kurulları Komisyonu ve Vizyoner'17 İcra Komitesi Başkanı Bayram Şenocak, endüstri 4.0 önemine değindi. Mekanik, elektrik ve bilgisayar gücünden sonra teknolojinin liderlik ettiği akıllı makinelerin etkin olacağı döneme gelindiğini söyleyen Şenocak "Bu çağda pek çok şey sanallaşacak. Makineler ve eşyalar akıllı hale dönüştürülecek ve bunlar insanlarla daha çok etkileşimde bulunacak. Bunun yanı sıra endüstri 4.0 ile birlikte Ar-Ge politikamızın da yeniden gözden geçirilmesi söz konusu olacak." dedi.

“Çin ve Hindistan pazarında olmalıyız”

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi (MÜSİAD Vizyoner'17) kapsamında gerçekleştirilen "Niçin Dönüşüm" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, “10 yıl içerisinde dünya ekonomisinin yüzde 50'sini oluşturacağı öngörülen Çin ve Hindistan pazarlarında var olmak zorundayız” dedi. Ayrıca havacılık sektöründe karmaşık bir operasyon yürütüldüğünü, arka planda birçok tedarikçi ve iş ortağı bulunduğunu ifade etti.

“Y kuşağı teknolojiyi yönetecektir”

Y kuşağının en akıllı seyahati teknoloji sayesinde yakaladığını ifade eden Aycı, dünyada akıllı cihaz sayısının her gün arttığını, üretilen ürünlerin raf ömrünün de çok kısaldığını söyledi. THY olarak süreçlerin geliştirilmesinde teknolojiyi sonuna kadar kullandıklarını ve üniversitelerle yakın çalıştıklarını ifade eden Aycı, yapay zekaya yönelik çalışmaları olduğunu, yolcuların söyleşerek bilet alabilecekleri, check-in yapabilecekleri yapay zeka programları üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

“Türkiye kültürüyle büyüyor”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Türkiye çoğu noktada dönüşümü başlatan kilit oluyor. Siyasetiyle, diplomasisiyle, bürokrasisiyle, sermaye yapısı ve stokuyla, sınıfsal değişimiyle, sektörel gelişmeleriyle, fırsatları ve tehditleriyle, insanı ve toprağıyla, dili ve kültürüyle Türkiye dönüşüyor." dedi.

“Büyümeye devam”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Wow Convention Center Bakırköy'de gerçekleşen MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi’nde Türkiye’nin enerji ve savunma alanında büyük gelişim sağldığını belirterek “Türkiye büyümeye devam ediyorsa enerjide bağımlılığı minimuma indirmesi gerekir. Bunun sac ayaklarından birisi üçte iki yerlilik. Geçtiğimiz yıl yüzde 49'ları buldu. En büyük artışı yaşayacağız bu yıl” dedi.

Enerjiyi ithal eden değil ihraç eden Türkiye!

Enerji alalında dışa bağımlı olmamız gerektiğini söyleyen Albayrak “Hedef, yılda 55 milyar dolar enerji ithalatı yapan bir ülke bir bakmışsınız 10 sene sonra enerji ihraç eden bir ülke olmuş.Farklı anahtar hamleleri ortaya koyarsanız farklı pazarlık avantajı elde edebilirsiniz.” dedi.