Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, (Ramazan öncesi et fiyatlarının artacağı söylentileri) Şu an yeteri kadar besi hayvanımızın olduğunu açıkça ifade etmek isterim. Ayrıca yerelin dışında ithal ettiğimiz kasaplık hayvanımız da şu an elimizde var. Bu anlamda, bu konuda bir arz sıkıntısının olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. 'Ramazan geliyor, yaz geliyor, turist geliyor, piknik geliyor' diye yapılanlar, spekülatif değerlendirmeler." dedi.

Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye'nin dönem başkanlığı kapsamında İstanbul'da düzenlenen "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Tarım Bakanları 2. Toplantısı"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ramazan öncesi et fiyatlarına ilişkin değerlendirme yapan Çelik, şunları söyledi:

"1,5 yıldır et fiyatları stabil şekilde 30-40 lira arasında cereyan ediyor. Bizim için ağırlıklı olarak halkın yoğun tüketim kalemleri olan kıyma ve kuşbaşı fiyatları üzerinde daha bir hassasiyetimiz var. Bu çerçevede yeteri kadar şu an besi hayvanımızın olduğunu açıkça ifade etmek isterim. Ayrıca yerelin dışında ithal ettiğimiz kasaplık hayvanımız da şu an elimizde var.

Bu anlamda, bu konuda bir arz sıkıntısının olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. 'Ramazan geliyor, yaz geliyor, turist geliyor, piknik geliyor' diye yapılanlar, spekülatif değerlendirmeler. Yoksa biz 23,80 liraya Et ve Balık Kurumu'ndan kırmızı etin piyasaya arzını devam ettiriyoruz. Piyasada bunun 30-40 lira arasında bir değer bulması normaldir. Daha düşük fiyata verilebilir, piyasayı daha da aşağı çekebiliriz ama yerli üreticimizi zarar ettirecek, onu sektörden uzaklaştıracak bir uygulama içinde olamayız. "

Türk domatesi Rus pazarına dolaylı yoldan giriyor

Domates fiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Çelik, bütün ülkeler açısından kendi aralarında yaşanan sorunlar dolayısıyla fiyatlarda faturanın çiftçiye kesilmesini doğru olmadığını belirtti.

Çelik, birçok ülkenin kendi aralarında sorunlarının olabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu tamamen ayrı bir şey. Bu sorunların, çiftçiye dönük, üreticiye dönük hale gelmesini doğru bulmuyoruz. Rusya ile ilişkilerimizde normalleşme dönemine girmiş bulunuyoruz. Rusya'nın 'Biz kendimiz domates üretimine girdik, bazı yerli üreticilere taahhütlerimiz var.' şeklinde ifadeleri var ama bir gerçek var ki, bizim domates ihracatımız arttı ve artmaya devam ediyor.

2017'nin 3 ayında yüzde 39'luk domates ihracatında artış var, bu da 200 bin ton civarında bir domates oluyor. Dolaylı olarak Rus piyasasına girdiğini Rus yetkililer zaten kabul ediyorlar. Biz de diyoruz ki: 'Direk alın. Hem bizim çiftçimiz hem Rus tüketicisi zarar etmesin.' Diyoruz ama o domates konusu büyük bir mesele haline geldi. Fakat netice itibariyle bizim domatesimiz elde değil, dünya piyasalarında."

Dünyadan Türk domatesine olan talebi anımsatan Çelik, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 12 milyon 600 bin ton üretimin gerçekleşeceğini söyledi.

Çelik, iç piyasada domates fiyatlarındaki yükselişe ilişkin, "Bugün mevsimsel geçişten dolayı biraz fiyatlarında artış var. Son 4 yıl geriye doğru baktığımızda, Nisan ayında sebze fiyatlarının yükseldiğini görüyoruz, şimdi normalleşmeye doğru giriyoruz. Umarım çiftçinin zarar etmeyeceği, çiftçinin yüzünün güleceği, pazarla çiftçi arasındaki zincirin daha daraldığı, oradaki haksız kazançların ortadan kalktığı bir süreci, gıda komitesinin çalışması ile yakalarız." diye konuştu.