Türkiye'nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya'nın Simav ilçesinde tozlaşmanın Bombus arısıyla sağlandığı, jeotermal ile ısıtılan seralarda yetiştirilen organik domatesler, özellikle büyük şehirlerde büyük ilgi görüyor.

Simav'da konut ve kamu binalarının ısıtılmasında kullanılan jeotermal su, yaklaşık 400 dekar alanda kurulu 130 civarında seranın ısıtılmasında da kullanılıyor. Seralarda üretilen domatesler, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak tüketiciye sunulmak üzere büyük şehirlere gönderiliyor.

Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuyu sıcaklığı 140 dereceyi bulan termal suyla 1992 yılından beri ilçeye temiz, konforlu ve ucuz ısınma imkanının sağladıklarını hatırlattı. 

"Kesinlikle hormon kullanılmıyor"

Jeotermal seralarda üretilen domateslerin, normal seralarda üretilenlerden göre çok farklı olduğunu vurgulayan Özkan, "Kesinlikle hormon kullanılmıyor. Bombus arısı ile döllenme sağlanıyor. Ürünlerimizi, iriliği, rengi, aroması, dayanıklılığı ve kendine özgü lezzetiyle ülkemizde üretilen diğer domateslerden çok daha güzel. Toptancılar bu domateslere büyük ilgi gösteriyor. Üretilen domatesler toptancıya 2,70 ile 3 lira arasında satılıyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul, Ankara ve İzmir'e gönderiliyor

Özkan, jeotermal sayesinde bölgede yılın 12 ayı domates üretimi yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Eynal Kaplıcaları bölgemizdeki 130 civarında serada yılda yaklaşık 8 bin ton domates üretiliyor. İç pazara ancak yeten domatesler, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük illere gönderiliyor. Buralardaki talepleri ancak karşılayabiliyoruz. Topraklı seracılıkta verim düştüğü için topraksız üretime geçmeye başladık. Bundan sonraki süreçte modern seracılığa geçmeyi hedefliyoruz. Belediye olarak seracılık yapmaları konusunda vatandaşlarımızı yönlendiriyoruz. Devletimizin sunduğu teşviklerden yararlanmalarını istiyoruz. Biz Simav Belediyesi olarak her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Gelecekteki hedefimiz rekolteyi artırarak dış pazara açılmak istiyoruz."