Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) 8. kuruluş yıl dönümü kapsamında bir otelde düzenlenen Farkındalık Ödülleri Töreni ile Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temalı Sempozyumuna katıldı.
Türkiye'de son 15 yılda kadının hayatın her alanında rol ve statüsünün artırılması için devrim niteliğinde çalışmalar yapıldığını dile getiren Sarıeroğlu, gelecek dönemde de kadın odaklı çalışmalarının artarak devam edeceğini söyledi.
Kadın olmadan kalkınmanın ve güçlü toplumun mümkün olamayacağını vurgulayan Sarıeroğlu, kadınlara yönelik çalışmalar kapsamında TBMM bünyesinde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun kurulmasını "milat" olarak niteledi.
İş gücü piyasasına son 10 yılda 7 milyon 775 bin kişinin girdiğini ve 6,5 milyon kişinin istihdam edildiğini belirten Sarıeroğlu, şöyle devam etti:
"Bu istihdama baktığımızda 3,5 milyonun kadın istihdamı olduğunu görüyoruz. Bu, bir Avrupa Birliği ülkesi nüfusu kadar kadın istihdamı yaratmış bir Türkiye anlamına geliyor. Bu da alkışlanması gereken bir Türkiye'dir. Kadınların iş gücüne katılımları her geçen gün artıyor. Bu iş gücüne katılım aslında işsizlik oranlarını düşürme bakımında ülkeler açısında bir risktir ama biz bu riski göze alıyoruz. Daha çok çalışacağız, kadınlar için daha çok alternatifler ortaya koyacağız, daha iyi istihdam imkanları ortaya koyacağız ve bu riski biz fırsata dönüştüreceğiz. Çünkü kadın çalışırsa Türkiye'nin daha hızlı ve güçlü şekilde geleceğe emin adımlarla yürüyeceğine yürekten inanıyoruz."
Sarıeroğlu, hedeflerinin 2023'te kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 41'e yükseltmek olduğuna işaret ederek, çalışmalarının bu kapsamda devam ettiğini bildirdi.
"İki gündür müfettişlerimiz tarla tarla geziyor"
Bakan Sarıeroğlu, kadınların istihdamdan ayrılmaması için önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Sarıeroğlu, "Kadınların özel sektörde yarı zamanlı çalışıp tam zamanlı ücret alması ve sigortalılığının devamıyla ilgili uygulamanın ikincil düzenlemesi çıktı. Geçtiğimiz hafta kamuda çalışanlara kısmi zamanlı çalışma imkanı getiren ikincil düzenlememizi Başbakanlığa gönderdik. Çok yakın zamanda o da Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu kapsamdaki düzenlemelere devam edeceğiz." dedi.
Sarıeroğlu, kadınlar gibi kız çocuklarının da Bakanlığın öncelikleri arasında bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Kız çocukları çok önemli. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırıldığı tespit edilen çocuklarımız var. Bunların yoğun olarak kız çocukları olduğu tespitimiz var. Türkiye, çocuk işçiliğiyle mücadelede de başarı hikayesi yazmış bir ülke. Bu konuda 2006 yılında örnek ülke seçildi. Bu anlamda bir riskimiz yok, güçlü bir birikime sahibiz. Bu alanda en ufak bir tavizimizin olmayacağını, çocuk çalıştıran, çocuğunu çalıştıran kim olursa olsun gözünün yaşına bakmayacağımızı da vurguluyorum. Çocuğun yeri tarla ve iş yeri değil, okuldur. Bu konuda şu anda başta Şanlıurfa olmak üzere iki gündür müfettişlerimiz tarla tarla geziyorlar. Bununla ilgili Bakanlık olarak görevimizin başındayız. Başta kız çocuklarımız olmak üzere bütün evlatlarımızın eğitimden geri kalmaması için çalışmalarımızı yapacağız."