Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu ile Kazakistan’dan gelen kadın girişimciler arasında ortak projeler geliştirmeyi amaçlayan Türkiye-Kazakistan Kadın Girişimciler İş Forumu yapıldı.

TOBB İstanbul binasında gerçekleştirilen Türkiye-Kazakistan Kadın Girişimciler İş Forumu’na Kazakistan’dan gelen iş kadınları ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Türk iş kadınları katıldı.

Kazak Kadın Heyeti Başkanı: Kazakistan’da kadınların iş gelişimine katkısı sürekli artmakta

Forumda konuşan Kazak Kadın Heyeti Başkanı Bagila Bisembayeva, Kazakistan’da odalar ve borsalar birliğini kurarken Türkiye’nin ileri tecrübesinden yararlandıklarını belirterek, “Kazakistan’daki kadınlar entelektüel bakımdan yetkin, eğitimli insanlardır. Devlet kurumlarında çalışanların yüzde 55’i kadındır. Kazakistan’da kadınların iş gelişimine katkısı sürekli artmakta. Şahsi teşebbüslerin yüzde 47’si, tarımsal işletmelerin yüzde 26’sı kadınlar tarafından yönetilmektedir.” bilgilerini verdi.

Kazakistan’daki kadın girişimciliğinin Türkiye’nin 10 yıl arkasında bulunduğunu ifade eden Bisembayeva, Türkiye’deki kadın girişimciliğinden öğrenecek çok şeyleri olduğunu söyledi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı: Kadınlarımızı teknoloji odaklı işler konusunda teşvik ediyoruz

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan, kadın girişimcilerin finansal kaynaklara erişimi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarıyla refah artıyor. Ben kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılımının savaşları da bitireceğine inanıyorum. Kadınlarımızı teknoloji odaklı işler konusunda teşvik ediyoruz. Geleceği Yazan Kadınlar projemiz çok fazla başvuru aldı.” diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi: Yıllarca tek kanatla uçmaya çalışmışız

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Türk şirketlerin gıdadan sağlık sektörüne, savunma sanayisinden kimya sektörüne kadar pek çok alanda Kazakistan’a 2 milyar dolar yatırım yaptığını belirterek, "Şirketlerimiz Kazakistan’da 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyorlar. Yine müteahhitlik firmalarımız Kazakistan’da 20 milyar dolarlık projeye imza attılar. Firmalarımız bu yatırımları yapıyor, çünkü hem Türkiye-Kazakistan ilişkilerine, hem de Kazakistan’ın geleceğine inanıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan’ın “2050 Stratejisi” ve “Nurlu Yol” programlarını çok önemsediklerini ifade eden Günay, şunları söyledi:

“Kazakistan’ın sanayileşmesi ve özel sektörün daha da gelişmesi için bu çok önemli. Bunu biliyoruz çünkü geçmişte bunu biz de yaşadık.Türkiye olarak son 35 yılda müthiş bir dönüşüm yaşadık.

35 yıl önce 3 milyar dolar ihracat yapan bir tarım ülkesi iken, şimdi 160 milyar dolar ihracat yapan dev bir sanayi ülkesi haline geldik. Pek çok sektörde başarı hikayeleri yazdık. Dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldik.

Ama değerli dostlarım şunu fark ettik. Bütün bu süreçte bir şeyi ihmal etmişiz; kadınlarımızı. Yaptığımız hesaplar gösterdi ki kadınlarımızı gelişmiş ülkelerdeki kadar iş hayatına kazandırsaydık, bugün dünyanın 17. değil, 12. büyük ekonomisi olacaktık. Yani yıllarca tek kanatla uçmaya çalışmışız."