IEA tahminlerine göre, bazı pazarlarda büyümenin yavaşlamasına rağmen elektrikli ve şarjlı hibrit otomobil satışları 2024'te yeni bir küresel rekora ulaşacak. Paris merkezli kuruluş, 2024 yılında 17 milyon elektrikli araç (EV) ve şarjlı hibrit aracın satılacağını, bunun 2023 yılına kıyasla yüzde 20'den fazla bir artış olacağını öngörüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı ayrıca, fiyatların düşmesiyle birlikte 2030 yılına kadar çoğu elektrikli otomobilin fiyatının benzinli modellerle aynı olacağını belirtiyor. Örneğin Tesla, dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi konumunda fakat Çinli BYD gibi rakiplerinin hızla yükselmesi karşısında pazar payını korumak için fiyatları düşürdü.

Otomobil üreticileri, elektrikli araç taleplerinde büyümenin yavaşladığından şikayet ederek rekabet edebilmek için indirim yapmaya zorlanıyor. IEA, bunun bazı otomobil üreticilerine zarar verebileceğini ancak düşük fiyatların da geçişi hızlandıracağını belirtti.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞLARI ARTIYOR 

IEA'nın başkanı enerji ekonomisti Fatih Birol, bazı ülkelerde satışların diğerlerinden daha güçlü olduğunu kabul ederken “Pil üretimine yapılan yatırım dalgası, EV tedarik zincirinin otomobil üreticilerinin iddialı genişleme planlarını karşılamak için ilerlediğini gösteriyor. Sonuç olarak, yollarda elektrikli araçların payının hızla artmaya devam etmesi bekleniyor.” diyor. 

IEA, 2024'ün ilk çeyreğinde, 2020'nin tamamına kıyasla daha fazla elektrikli ve şarjlı hibrit (benzinli motor ve akü kombinasyonu) satışların gerçekleştiğini açıkladı.

Devletimiz vicdanların sesini dinlemiştir Devletimiz vicdanların sesini dinlemiştir

HİBRİT ARAÇLAR TARTIŞILIYOR 

Hibrit araçlar kullanımdayken hâlâ büyük miktarlarda CO2 yayıyor; ancak otomobil endüstrisindeki bazı kişiler, doğru kullanıldığında bunların halka açık şarj altyapısı iyileşene kadar emisyonları düşürmek için gerekli bir adım olduğunu savunuyor.

Bazı ülkeler elektrikli araçların benimsenmesini teşvik etmeye odaklandı. 2023'te Norveç'te satılan tüm arabaların beşte dördü elektrikliydi. Çin ve gelişmiş Avrupa ülkeleri ise elektrikli araç satışlarında ABD dahil dünyanın geri kalanından önde bulunuyor.