Çin Devlet Konseyinin açıklamasına göre, ABD'li milyarder iş insanı Elon Musk, Pekin'de Çin Başbakanı Li Çiang ile bir araya geldi. Başbakan Li, görüşmede, Çin'in büyük ölçekli pazarının yabancı firmalara daima açık olacağını belirterek, piyasaya daha fazla erişim ve daha iyi hizmet güvencesi sağlayacaklarını vurguladı.

Li, Tesla'nın Şanghay'da kurduğu "giga fabrika"nın ve ülkedeki satış başarısının Çin ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin "başarı örneği" olduğunun altını çizdi.

Google'dan Android telefonlara dolandırıcılık önleme özelliği Google'dan Android telefonlara dolandırıcılık önleme özelliği

OTONOM SÜRÜŞ ÖZELLİKLİ ARAÇLAR YOLLARA ÇIKACAK

Musk görüşmede, Tesla'nın daha fazla kazan-kazan sonucu için Çin ile işbirliğini derinleştirmek üzere yeni adımlar atmaya hazır olduğunu ifade etti. Başbakan Li'yi Şanghay Parti Sekreterliğini yürüttüğü dönemden bu yana tanıdığını dile getiren Musk, yeniden bir araya gelmekten mutlu olduğunu söyledi.

Teslaotonomsurus

Elon Musk Pekin'deki temaslarını 24 saat içinde tamamlayıp ülkeden ayrılırken, aynı gün Tesla'nın ülkede üretilen modellerinin veri güvenliğini karşılayan elektrikli araçlar listesine dahil edildiği açıklandı. Tesla, veri ve gizlilik yasalarıyla uyumlu olması gereken "Tam Kendi Kendine Sürüş" (FSD) gibi özellikleri de araçlarına dahil ederek satışlarını artırmayı hedefliyor. 

BYD gibi Çin'deki yerli üreticilerin sıkı rekabetine karşın Tesla, Çin'de en çok elektrikli araç satan markalar arasında kendine yer bulmaya devam ediyor. 

Öte yandan Tesla'nın Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Grace Tao da Musk'ın ziyaretiyle aynı günde Çin'in resmi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinde yayınladığı makalede otonom sürüşün yeni enerji araçları sektörü açısından "kilit büyüme motoru" olacağını savundu.

TESLA VERİ GİZLİLİĞİ TESTLERİNİ BAŞARIYLA GEÇTİ 

Tesla'nın sahibi Elon Musk, otopilot teknolojisinin ileri versiyonu otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için çeşitli ülkelerde yetkililerle temaslarını sürdürüyor. Tesla, otonom sürüş yazılımlarının ilk kez 4 yıl önce yayımladığı güncellemeyle hizmete sunmuştu ancak söz konusu teknolojiler, yasal düzenlemelerdeki farklılıklar nedeniyle Çin'de kullanılamıyordu.

Çin'de tam otonom sürüş teknolojisini başlatması halinde Tesla, halihazırda bu özelliği sürücülere sunan büyük Çinli otomobil üreticileriyle rekabeti kızıştıracak. Bu arada Tesla ABD'de ise FSD'nin kullanımını yaygınlaştırmak için abonelik fiyatlarını düşürdü. 

Bu arada, bazı kaynaklar, ABD'li Tesla'nın Çin teknoloji devi Baidu tarafından sağlanan haritalama ve navigasyona dayalı otonom sürüş hizmetlerini kullanacağını açıklıyor. 

Bir diğer konu ise veri gizliliği konusundaki endişeler... Çin Otomobil Üreticileri Birliği, Tesla Model 3 ve Model Y'nin testlerden geçtiğini ve Çin'in veri güvenliği gerekliliklerine uygun olduğunu belirtti. Kuruluş, otomobillerin, dış kameraları kullanarak topladıkları yüz tanıma verilerinin yanı sıra sürücü ve yolcuların gerçek zamanlı verilerini nasıl işlediğini kontrol ediyor. Tesla, Çin'de satılan arabalarının ürettiği tüm verilerin, 2021 yılında kurduğu bir veri merkezinde yerel olarak depolandığını açıklamıştı.