Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak ışık, makine, arka plan kadar önemlidir. Fotoğraf üzerinde izlenme süresini artıracağınız kompozisyon sadece fotoğrafın nasıl göründüğünü etkilemekle kalmaz. Ancak fotoğraf makinelerin kompozisyon oluşturamadığı için burada fotoğrafçıya büyük iş düşer. Fotoğraf kalitesini ve anlamını fotoğrafçının sanatsal bakış açısı etkiler.
Fotoğraf sanatında denge, uyum, ritim, derinlik gibi faktörler etkilidir. Kompozisyon oluşturulurken gözün hoşlanacağı, bakanın etkileneceği anlar yakalamak gerekir. Fotoğrafçının görüntüye neleri ekleyip çıkaracağını, ışığı ve nesneleri nasıl kullanacağı önemlidir. Bu nedenle fotoğrafçının, fotoğrafta kompozisyon kuralları ve öğelerini bilmesi önemlidir. Bahsettiğmiz bakış açısına sahip olmak, fotoğraflarında daha iyi kompozisyon oluşturmak isteyenler için tavsiyelerimiz ise şunlar:
1/3 Kuralından Yararlanın.
Eğer fotoğraflarınızda dengeli bir kompozisyon oluşturmak istiyorsanız 1/3 kuralından yararlanmalısınız. Kameranızın vizörünü hayali yatay ve dikey çizgiler aracılığıyla 9 eşit dikdörtgene bölün. Odak noktanızı grid fonksiyonuyla oluşturulan kesişim noktalarından birine yerleştirin. Böylece daha iyi bir fotoğraf karesi yakalayın. Fotoğrafta kompozisyon kuralları arasında en eskilerden olan 1/3 kuralını ayrıca portre çekimlerinde öznenin gözlerini ve başını kesişim noktalarından birine konumlandırarak kullanabilirsiniz.
Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için 1/3 kuralına kendinizi bağımlı hissetmeyin. Ancak olumlu sonuçlar verdiğini de göz önünde bulundurun. Bu kuralı öğrenmek isterseniz fotoğrafçılık kursları eğitimlerine katılın.
İlgiyi Ön Plana Çekin.
Fotoğrafta kompozisyon öğeleri arasında yer alan ön plan, kameraya yakın olan alandır. Ön planı vurgulayarak fotoğrafınıza kuvvetli bir mesafe duygusu ve derinlik katabilirsiniz. Fotoğrafa bakan kişi ön plandan arka plana doğru etkiyi hissedecektir. Lensinizi genişlettikçe ön planı daha fazla görüntüye dahil edebilirsiniz. Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için kullanacağınız bu yöntem özellikle kayalar, nehirler, ağaçlar, geçitler, çiçek bahçeleri gibi öğelerle daha etkili olacaktır.
Çizgilerin Gücünü Kullanın.
Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için doğal ve yapay çizgileri kullanabilirsiniz. Caddeler, patikalar, raylar, köprüler, çitler ve tel örgüler fotoğrafta kompozisyon için kullanabileceğiniz yapay çizgilerdir. Huzur verici bir etki yaratmak için ufuk çizgisini ve gölgeleri kullanabilirsiniz. Ayrıca gözümüzün alt sol taraftan üst sağ tarafa doğru okuma eğitimini kullanarak çapraz çizgilerle de kompozisyon yaratabilirsiniz.
Aynı zamanda yakınlaşan çizgileri de kullanabilirsiniz. Yol çizgilerinin ufuk noktasında birleştiğini düşünün. Ne kadar etkileyici değil mi? Düz ve uzun bir yolun ortasında durarak mesafe uzadıkça yolun paralel çizgilerinin yakınlaştığını görürsünüz. Bu durum fotoğrafta mükemmel bir derinlik algısı yaratır. Fotoğraf çekim teknikleri açısından uzmanlaşmanızı sağlar. Fotoğrafta kompozisyon kuralları açısından da tam puan almış olursunuz.
Sadeliği Önemseyin.
Fotoğrafta kompozisyon oluşturmak için onlarca nesne kullanmayın. Kompozisyonunuzda dikkat toplamak istiyorsanız gereksiz detayları fotoğraf karenizden çıkarın. Minimalist bir kompozisyon oluşturarak ödüllü bir fotoğraf karesi bile çekebilirsiniz.
Sisli havalarda çekim yapmak görüntünüzü sadeleştirmenizi sağlayabilir. Ağaçlar, ıssız sokaklar, terk edilmiş evler, elektrik direkleri sisli havalarda muhteşem bir görüntü ortaya çıkarabilir. Göller, nehirler, barajlar, köyler de fotoğrafta kompozisyon yaratmak için etkilidir. Deniz ve gökyüzü ile sakin ve sade fotoğraflar oluşturabilirsiniz.