ANKARA (AA) - Çin, ABD donanmasına ait USS Larsen savaş gemisinin, Güney Çin Denizi ve adaları için tehdit oluşturduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, bakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, ABD'ye ait USS Larsen gemisinin, Nanşa Adaları'na yasa dışı giriş yaparak Çin'in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını tehdit ettiğini, bölgedeki kayalıkları, personel ve tesisleri tehlikeye attığını, aynı zamanda bölgenin barış ve istikrarına zarar verdiğini belirtti.

Lu, "Çin, herhangi bir ülkenin kasıtlı provokasyonlarına kararlılıkla karşılık verecektir" ifadesini kullandı. 

Çin Donanması Sözcüsü Liang Yang da ABD savaş gemisinin Güney Çin Denizi'nde, Çin'e ait sularda daha fazla ilerlemesinin "olası sonuçlara" yol açabileceği uyarısında bulundu.  

USS Larsen Celtabet gemisini izlediklerini ve uyarı gönderdiklerini belirten Liang, Çin'in tepkisinin gerekli, meşru ve profesyonel olduğunu kaydetti. 

Liang, "Çin'in Nanşa Adaları ve çevresindeki egemenliği inkar edilemez. Çin donanması, ulusal egemenlik, denizcilik hakları ve çıkarları, Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrarı korumak için görevlerini kararlılıkla yerine getirecektir" dedi. 

Petrol, doğal gaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. ABD de Çin'i bölgeyi askerileştirmekle suçluyor. 

Kaynak: aa