ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'da dört yıl önce kitlesel ölüm sonucu nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan sayga antiloplarını korumak için hükümet ciddi önlemler aldı ve antilopların sayısı geçen yıl 215 bine yükseldi.

Sovyetler Birliği döneminde Kazakistan bozkırlarında yaşayan antilop sayısı yaklaşık bir milyon iken, yapılan ticari avcılık nedeniyle 21 bine düştü.

Bu hayvanların soyunun tükenme tehlikesi altına girmesiyle alarma geçen Kazakistan hükümeti, 2005'te aldığı kararla sayga antiloplarının çeşitli nedenlerle avlanmasını 2020'ye kadar yasakladı.

Bu kapsamda alınan önlemler sayesinde antilop sayısı tekrar yarım milyona çıkarıldı ancak 2015'te Kostanay, Aktöbe ve Akmola eyaletlerinde bilinmeyen nedenlerle 150 bin antilop öldü.

Antilopların öldüğü bölgelerde su, bitki örtüsü, toprak ve ölen hayvanlar üzerinde araştırmalar yapıldı ve antilopların pastörelloz salgını nedeniyle öldüğü ileri sürüldü.

- Antilopların korunması için önlem

Eti tüketilen, boynuzundan da ilaç üretilen sayga antilobunun ülkede avlama, boynuz dahil uzuvlarını satmak ve satın almak suç kapsamına alındı.

Kazakistan Ormancılık ve Hayvancılık Komitesi, oluşturduğu mobil gruplar, navigasyon, bağlantı araçları, silah ve diğer teçhizatlarla bozkır antiloplarını kaçak avcılardan korumayı hedefliyor.

Antilopların korunmasını hızlı ve etkin bir şekilde sağlamak için helikopter ve uçaklar da kullanılıyor.

Bu kapsamda 2017'de 48 antiloba çipli tasma takıldı.

- "Antilop sayısı yüzde 41 arttı"

Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Yerlan Nısanbayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antilopların koruma altına alındığında hızla çoğaldığını belirterek, "Geçen yıl antilop sayısı yüzde 41 artarak 215 bin oldu." dedi.

Kaçak avcılıkla mücadeleye rağmen antilopların kaçak avlanmaya devam ettiğini dile getiren Nısanbayev, geçen yıl tespit edilen 77 kaçak avlanmada 429 sayga antilobu cesedi ve 501 boynuzunun ele geçirildiğini aktardı.

Nısanbayev, antilopların avlanmasının ana nedeninin boynuzlarının tıbbi ilaç olarak kullanılması olduğuna dikkati çekerek, Kazakistan'da 150-180 bin tenge (400-500 dolar) olan antilop boynuzu fiyatının Çin'de 4 bin dolar civarında olduğunu söyledi.

Antilopların toplu ölüm nedeninin hala belli olmadığını ifade eden Nısanbayev, "Bu tür kitlesel ölümlerin yaşanmaması için bilimsel enstitüler iş birliğinde ilkbahardan sonbahara kadar hayvanları izliyoruz, onların göç ettiği yollar üzerindeki suyu, toprağı araştırıyoruz." dedi.

Hükümete, yasa dışı avcılığa karşı cezaları artırmayı önerdiklerini söyleyen Nısanbayev, önerilerin İçişleri Bakanlığı tarafından da desteklendiğini vurguladı.

Nısanbayev, kaçak avcıların, onların avcılıkta kullandığı araçların işleneceği bir veri tabanı oluşturulması teklifinde bulunduklarını aktardı.

Hedeflerinin sayga antiloplarını göç ettiği yerlere kadar takip ve kaçak avlanmayla mücadele etmek olduğunun altını çizen Nısanbayev, bu noktada insansız hava araçlarını kullanmayı planladıklarını söyledi.