DEAŞ hedeflerine yönelik 3 koldan 5 bölgede başlatılan operasyonlarda Türkiye'nin Başika Kampı'nda eğittiği Ninova Muhafızları da hazır bekliyor. Türkiye, koalisyon güçleriyle varılan mutabakatın ardından Musul Operasyonu'na hava unsurlarıyla katılacak.

Operasyonda şu ana kadar Musul'un güneyinde yer alan Nemrud kasabası ve doğusundaki 13 köy DEAŞ'tan temizlendi. Ölü ve yaralı sayılarına ilşkin henüz net rakamlar telaffuz edilmedi.

Irak askerleri dün sürpriz bir şekilde çoğunlukla Hristiyanların yaşadığı Hemdaniye ilçe merkezi Karakuş'da da hakimiyet sağlamıştı ancak gizlenen militanların intihar eylemleri gerçekleştirmesi sonucu, Irak askerleri Musul kent merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafedeki ilçeden gece saatlerinde çekilmek zorunda kaldı. 

Musul'un güneyinden ilerleme kaydeden Irak askerleri dün Nemrud kasabasını almış, Musul kent merkezine bağlı Hemam Elil kasabasına yönelmişti ancak ilerleyişini sürdüremedi.

Ordu birlikleri Musul kent merkezinin güneyinde yer alan Kayyara'ya bağlı Kani Haram köyünü bu sabah ele geçirdi.

Musul'un çevre köylerinden kaçan siviller, Mahmur'daki Dibege Çadır Kampı'na sevk ediliyor

Güney bölgesinde kurtarılan köyler ve bir kasabadaki birçok sivil, yanlarına aldıkları hafif eşyalarla kamyon ve diğer araçlara binerek çatışmaların yaşandığı bölgelerden uzaklaşıp, 2015 yılında iç göçmenler için kurulan Mahmur ilçesindeki Dibege Çadır Kampı'na sevk edildi. 

Irak askerlerinin operasyon sırasında ağırlıkla ABD yapımı zırhlı araçlarının üzerinde Şiiliği temsil eden flama ve sembollerin de yer alıdığı görüldü.

Irak askerleri ve Peşmerge güçleri tarafından öldürülen militanların çoğunluğu çocuk yaşta ve intihar eylemleri için kullanılıyor.

DEAŞ'ın, uluslararası koalisyon güçlerine hedef olmamak ve intihar saldırıları için tuzaklanmış uzun ve geniş tüneller kazdığı tespit edildi.

Güvenlik güçlerinin kontrol sağladığı köylerde yol kenarında yakılmamış çok sayıda araç lastiği dikkati çekiyor. 

Peşmerge, Bertılla ve Başika'yı kuşatmış durumda 

Peşmerge güçleri, kentin doğusunda yer alan Hazır ve Başika bölgesinde operasyonun başladığı 17 Ekim'den bu yana 12 köyü geri aldı. Peşmergeler, hakimiyet sağlanan köylerde militanların intihar saldırısına maruz kalmamak için geniş hendekler kazmaya başladı. 

Peşmerge güçleri, DEAŞ'ın kontrolündeki Bertılla ve Başika kasabaları çevresinde sürekli bir şekilde askeri yığınak yapıp, kasabaların etrafını kuşatmaya çalışıyor. 

Cephe gerisinde iş makinaları güvenlik güçlerinin hareket kabiliyetini artırmak için yeni yollar açıyor. Uluslararası koalisyon güçlerine ait askeri danışmanlar ise, cephe gerisinde Peşmerge güçleriyle geri alınan yerlerin nasıl korunacağı ve nasıl bir taktikle hareket edeceklerini istişare ediyor.

Halka DEAŞ hedeflerinden uzak durun çağrısı 

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, orduya bağlı uçaklar terör örgütünün elindeki Musul'da sivil vatandaşlara bildiri dağıttı. Halka DEAŞ hedeflerinden uzak durmaları çağrısında bulunuldu.

352 kilometrekare toprak parçası DEAŞ'tan geri alındı 

Irak Federal Polis Teşkilatı Başkanı Raid Cevdet, yaptığı yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin iki gündür süren operasyonlar çerçevesinde Musul'un güneyinde 352 kilometrekare toprağı DEAŞ'tan geri aldığını belirtmişti.

Şii milis gücü Haşdi Şabi lideri Hadi Amiri de Şii milislerin Musul kent merkezine girmeyeceğini, operasyona sadece ordu ve polis güçlerinin katılacağını söylemişti.