Ali Can Tiryaki/ÖZELHABER
Yeni eğitim-öğretim dönemi bugün başladı. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bine yakın öğretmen ders başı yapacak. Fakat birçok veli yeni dönem heyecanla birlikte birçok sıkıntıyı da atlatmaya çalışıyor. Ayrıca İstanbul’da bazı okulların okul kıyafeti konusunda tek bir firmayla anlaşma yaparak öğrencileri buraya yönlendirmeleri velileri kızdırdı. Okullarda serbest forma uygulamasının, ''rant kapısına'' dönüştüren bazı okullar özellikle dar gelirli aileleri zor duruma sokuyor. Öyle ki okulların açılmasına rağmen velilerin bu yöndeki şikayetler ve tartışmalar bitmek bilmiyor.



Masraflar en az 200 TL

Ayakkabı, çorap, okul kıyafeti, defter, çanta, kalem bular okul ihtiyaçlarından sadece bazıları. Okul ihtiyaçları karşılamak için bir veli en az 200 TL masraf etmek zorunda. Fakat işin içine rantçılık girince sadece okul kıyafeti masrafları en 200 TL'yi buluyor!

Veliler mecbur bırakılıyor!

Özellikle İstanbul'da bazı bölgeler başta olmak üzere okul giysilerinin farklı tasarım yaparak anlaştıkları firma ile satılıyor. Hatta bazı okul müdürlerinin bizzat o firmalar ile anlaşma yapıldığı iddia edildi. Tekelleşmeye neden olan bu durum okul müdürlerinin kendi istedikleri ve anlaştıkları firmalara yaptırdıkları okul kıyafetleri fahiş fiyatlara satılıyor.

Okul üniformalarının tek bir firmadan temin edilmesine sinirlenen velileri şikayetleri şöyle:

"Okul müdürü kendi anlaşmış"

" Okul müdürünün okul üniformaları için anlaşma yapmış olduğu tek mağaza var. Biz veli olarak anlaşma yapmış olduğu mağazadan okul kıyafetlerini alma mecburiyetinde kaldık. Okul kıyafetlerinin pahalı olmasından dolayı başka yerlere bakmak istedik fakat bize tek bir yerle anlaşmamız var diyerek baskı uyguladılar. Veliler olarak zorunluluk ve baskı altında olduğumuzun şikayetini sizlere bildirmek ve bu şikayetin dikkate alınmasını istiyorum." dedi.

"Maddi durumu olmayan insana çirkin muamele yapılıyor"

Diğer bir veli ise maddi durumu olmayan insanların düşünülmediğini savunarak " İlkokula giden kızım için kıyafet almak için gittiğim mağazada ilk günden itibaren başlayan kaosu yaşanlar bilir. Parasını peşin aldıkları kıyafetlerin hem kalitesi kötü hem de çok pahalı! Maddi durumu olmayan insanlara yaptıkları muamele ise rezillik. Bir de üstüne üstlük beğenmezsek almayız dediğimizde 'size satmıyorum' diyorlar.  Çünkü oradan almaya mecburuz! Bir üstüne fırça yedik kötü bir esnaflık anlayışı bu." dedi.



Çevre esnafta bu durumdan şikayetçi

İstanbul Bahçelievler'de hazır giyimciler bu durumdan şikayetçi olduklarını söyledi. Bu tarz tekelleşmenin serbest piyasa ekonomisine ters olduğunu belirten esnaf "Bu kesinlikle bir tekelleşmedir. Burada bir rant var ve  kesinlikle serbest piyasa ekonomisinde bu tür uygulamalar olamaz. Bugün bir önlüğü 10 liraya da alırsınız 60 liraya da. Ama maliyet onların belirlediği fiyatları bulamaz. Ortalama 300 lira fiyatla satılıyor bu formalar. Okullardaki tek tip forma uygulaması da doğru değil. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuya ciddi şekilde eğilmesi gerekiyor." dedi.