7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalmasıyla başlayan erken seçim süreci 1 Kasım'da AK Parti'nin tekrar iktidara gelmesiyle tamamlandı. AK Partili İsmail Kahraman'ın Meclis Başkanı seçilmesinin ardından yeni hükümet de belli oldu.

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığı'nda kurulan üçüncü hükümet olan 64. Hükümet'te 5 Başbakan Yardımcılığı dikkat çekerken, ortaya çıkan yeni tablo şöyle oluştu:

1- Kabinede en çok bakan hangi şehirden?

Yeni hükümette 4 İstanbullu bakan yer aldı. İstanbul'dan Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, Süleyman Soylu ve Berat Albayrak bakan oldu. Bunun yanında Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanı olurken, bir başka Bursa vekili Efkan Ala İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Bakanlar Kurulu'nda önceki hükümetlerin aksine Diyarbakır'dan bir isim Bakanlar Kurulu'nda yer almazken, Güneydoğu'dan Batman doğumlu Mehmet Şimşek, Bingöllü Cevdet Yılmaz bakanlık koltuğuna oturdu. 

2- En yaşlı ve en genç bakanlar kimler?

64. Hükümet'in en genç milletvekili Enerji Bakanı olan 37 yaşındaki Berat Albayrak'ken, en yaşlı isimse 67 yaşındaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oldu.

3- İlk kez bakanlık koltuğuna oturan isimler kimler?

64. Hükümet'te ilk kez bakanlık koltuğuna oturan isimler de dikkat çekti. Sema Ramazanoğlu, Fatma Güldemet Sarı, Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Bülent Tüfenkçi, Naci Ağbal, Mustafa Elitaş ilk kez bakan olan isimler oldu.

4- "Üç dönem"lik olan hangi milletvekilleri bakan oldu?

1 Kasım seçimlerinde üç dönemlik olan 23 milletvekili tekrar Meclis'e girmişti. Bunlar; Ali Babacan, Beşir Atalay, Mehdi  Eker, Binali Yıldırım, Ömer  Çelik, Recep Akdağ, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Faruk Çelik, Bekir  Bozdağ, Haluk İpek, Cemil Çiçek, Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Burhan  Kuzu, Mehmet Ali Şahin, Ayhan Sefer Üstün, Mustafa Ataş, Mevlüt Çavuşoğlu, Bayram Özçelik, Hakkı Köylü, Şaban Dişli ve Zeyid Aslan'dı. Bu isimlerden, Binali Yıldırım, Faruk Çelik, Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş, Mevlüt Çavuşoğlu bakanlık koltuğuna oturan isimler oldu.

5- 62. Hükümet'te olup, yeni kabinede de yer alan bakanlar kimler?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Volkan Bozkır, Betonbet line-height: inherit; font-family: proxima_nova_thextrabold; vertical-align: baseline; width: auto;">Fikri Işık, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Akif Çağatay Kılıç, Efkan Ala, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu ve Lütfi Elvan 62. Hükümet'ten sonra 64. Hükümet'te de yer alan bakanlar oldu.

6- 62. Hükümet'te olup koltuklarını kaybeden bakanlar kimler?

62. Hükümet'te yer alan Bülent Arınç, Ali Babacan, Kenan İpek, Ayşenur İslam, İdris Güllüce, Sebahattin Öztürk, Nihat Zeybekçi, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nurettin Canikli, Ömer Çelik, Vecdi Gönül, Feridun Bilgin 64. Hükümet'te yer almadı.

7- Geçici hükümetten kalıcı olan bakanlar hangileri?

63. Hükümet olarak da bilenen Türkiye'yi erken seçime götüren geçici hükümette yer alan isimlerden 11'i 64. Hükümet'te de yer aldı. Bunlar; Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, Fikri Işık, Akif Çağatay Kılıç, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu koltuğunu koruyan bakanlar oldu.

8- Kadın bakanlar kimler ve hangi bakanlıkta görev alacaklar?
İlk defa 64. Hükümet'te iki kadın bakan yer aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı'na AK Parti Malatya Milletvekili Fatma Güldemet Sarı getirilirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu oldu.

9 - Yeni bakanlık kuruldu mu?

Hayır. Yeni Bakanlar Kurulu öncesi kulislere yansıyan haberlerde "Göç Bakanlığı"nın kurulması ve "Kültür ve Turizm Bakanlığı", "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" gibi bakanlıkların bölüneceği konuşuluyordu. Ancak bakanlıklarda herhangi bir değişiklik olmadı.

10- MGK'da hangi isimler yer alacak?

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı ve kuvvet komutanlarından oluşuyor. Buna göre Başbakan Yardımcılığı sayısının artmasıyla MGK'ya katılan sivil isim de bir kişi arttı. Buna göre; Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan,Yıldırım Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan, Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Mevlüt Çavuşoğlu ve İsmet Yılmaz'dan oluşacak.