Nokta dergisinin 2 Kasım'daki kapağında ve içeriğinde yer alan ifadeler nedeniyle haklarında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan dergi yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan'ın, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme'' suçundan yirmişer yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame hazırlandı.


Derginin yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Derginin kapağında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı kullanılmak suretiyle takvim ve saat ibarelerinin yer aldığı, metin olarak da ''2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşının Başlangıcı'' ibarelerinin bulunduğu kaydedilen iddianamede, savcılıkça resen soruşturma başlatıldığı anlatıldı.

Hakimlik kararıyla derginin söz konusu sayısının toplatılmasına ve internet sitesine erişimin engellenmesine karar verildiği anımsatılan iddianamede, şüphelilerin ifadeleri de yer aldı. 

Şüphelilerin ifadelerinde, "derginin basımını seçimden önceki cuma günü yaptıklarını, seçimden önce Türkiye'de koalisyonlu bir dönem olacağının herkes tarafından tahmin edildiğini, kendilerinin de bu tahminden yola çıkarak dergiyi hazırladıklarını, AK Parti'nin tek başına iktidar olacağını tahmin edemeyerek yanıldıklarını, siyasi Betsidney otorite anlamında en önde gelen kişi olduğu için derginin kapağında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafına yer verdiklerini" kaydederek, kimseyi suç işlemeye tahrik etmeyi amaçlamadıklarını öne sürdükleri belirtildi.

İddianamede, söz konusu derginin 32. sayfasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asker kıyafeti giydirilmiş ve elinde pimi çekilmiş bombanın yer aldığı fotoğrafının kullanıldığı aktarılan iddianamede, metin olarak da ''92. Yılında Bir Ülke Çatırdarken Çatışmalı Dönem'' ibaresine yer verildiği ifade edildi. 

Derginin 35. sayfasında yer alan metinlerin de bulunduğu iddianamede, suça konu dergide verilen mesajla devletin bütünlüğüne, milletin birlik ve beraberliğine kastedildiği ve bu amaçla toplumun huzur ve refahının bozulmak istendiği vurgulandı. 

Derginin, ülkede kaos ortamı oluşturmak niyetiyle basıldığı, iç savaşın sorumlusu olarak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere diğer devlet ve hükümet yetkililerinin gösterildiği anlatılan iddianamede, dergide silahlı terör örgütü mensuplarının da "isyancı" olarak nitelendirildiği ve iç savaş için gerekli malzemelerin hazırlanması gerektiğinin belirtildiği kaydedildi.

İddianamede, tedirgin hale getirilen vatandaşların ülkeyi terk etme yoluna başvurmasının zorunluluk olduğunun lanse edilmeye çalışıldığı aktarılarak, bu algıyla halkın panik ve korkuya sevk edildiğine vurgu yapıldı. 

İddianamede, şüpheliler Murat Çapan ve Cevheri Güven'in, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme'' suçundan ayrı ayrı 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi