İstanbul’un ulaşımda yön çizgersi olan ‘Transist 2017 Fuar’ına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal ve çok sayıda davetli katıldı. Programa başlamadan önce şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program mehteran gösterisi ile başladı.

“Ulaşım medeniyet ve kültür demektir”

Ulaşım sektöründeki teknolojik gelişmelerin sunulması adına büyük fırsat sunan platforma çok sayıda akademisyen, yerel yöneticiler ve sektör temsilcileride destek verdi.  Teknoloji ve kültürün önemine değinenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal:  "Artık ulaşım, bir medeniyet ve kültür demek. Bir ülkenin gelişmişlik seviyesi ulşamından belli olur. İstanbul aslında kendisi bir ulaşım köprüsüdür. Asya ile Avrupa buluşmasının adıdır İstanbul. Tabii aynı zamanda bir kültür köprüsüdür. O manada baktığımızda ulaşım İstanbul için daha önemli hale geliyor. Eğer ulaşım yoksa bir şehirde belki de hiçbir şey yoktur" dedi.

“Entegrasyonun sağlanması lazım”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal,  bütçenin yüzde 50’den fazlasını ulaşıma ayırdıklarını belirterek  ulaşımda entegrenin önemine değindi. Bilimsel ve akademik çalışmanın ışığında ulaşım için iki önemli unsurun olduğunu söyleyen  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal  “Ulaşımda 2 önemli unsuru buluşturmak gerekiyor. Birincisi ulaşım adına teorik akademik çalışma yapan fikir insanları. İkincisi ise ulaşım adına özel sektörde faaliyet gösteren emek çeken temsilcileri, Üçüncüsü ise yerel yönetim adına bir şeyler yapanlar ve en önemlisi hükümet adına ulaşıma bir şeyler yapanlar. Bunlar bir araya gelip entegre olduğunda çok önemli şeyler ortaya çıkar. Tabi bunlar bir araya geldikten sonra ikinci bir önemli konu daha var ulaşımda, ulaşım sektörlerinin bir araya gelmesi. Deniz ulaşımı hava ulaşımı kara ulaşımı, demiryolu raylı sistem ulaşımı bunları hepsi entegre olduğunda bir araya gelir ise önemli hale gelir. Eğer bunu çözersek şehirlerde gerçekten önemli bir şey yapmış oluruz. Eğer biz sadece bu ulaşım akslarında ulaşım araçlarından birisini öne çıkarırsak diğerlerine entegre olamamış olması çok bir şey ifade etmez”dedi.

İstanbul’da her yere metro

İstanbul’da metronun ne kadar önemli olduğunu söyleyen söyleyen  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal  Büyükşehir Belediyesi olarak şu anda en fazla önem verdikleri konunun metro yatırımları olduğunu belirtti. Geçmişte 45 kilometre olan metro ağını 150 kilometreye çıkartıklarını söyleyen Uysal “ Önümüzdeki yıllarda metro ağı 300 kilometreyi bulacak. İstanbul'da metroağı bin kilometreye ulaştığı takdirde önemli bir problemi çözmüş olacak. Ama sadece metronun bin kilometreye çıkması, tek başına bir şey ifade etmeyecek. Eğer biz bunu karayolu, denizyolu hatta insanların yürüme ve bisiklet yollarıyla entegre etmiş olsak o zaman çok şey ifade edecek. Şu anda bu tür toplantı ve konferanslarda bir araya gelen paydaşlar bunu tartışmış olacak. Ayrıca bu ulaşım konuları tartışılırken entegrasyon çalışmalarında artık teknoloji de ilave edilirse çözüm kolaylaşır. Eğer bu konularda eksik bırakılırsa yine çözüm bulunmuş olmuyor."

“80 yılda yapılmayanları 15 yılda yaptık”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yaptığı konuşmada ulaşım konusunda önemli adımlar attıklarını belirterek  “Türkiye’de sadece büyük şehirlerde değil heryerde yol güveliğini, fonforunu ve ulaşım kolaylığını sağlamak için çalışmalar yaptık. Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına çalışmalar yapmak adına bölünmüş yollar gerekiyordu. Nitekim 6 bin 101 kilometre bölünmüş yolu bugün 25 bin 700 kilometre üzerine çıkarmış durumdayız. Sadece bölünmüş yol yapmak yetmez dedik sıcak asfalt da yaptık. Nitekim ülkemizin sahip olduğu sıcak asfalt yolu 22 bin 500 kilometrelere getirmiş durumdayız. Bunun yanı sıra 80 yılda 50 kilometre tünel yapan bir ülkeden 15 yılda 370 kilometre üzerinde tünel yapıp bugün yaklaşık 422 kilometre tünele sahip olan bir ülke olduk” diye konuştu.

Çalışmalar hız kesmeyecek

Bugün Türkiye Avrupa’da  6’ıncı dünya ise 8’inci yüksek hızlı tren işetmecisi olduğunu kaydeden Arslan, "Bin 203 kilometre yüksek hızlı tren hattında çalışma devam ediyor. Ülkemiz nüfusunun yüzde 40'ını teşkil eden Ankara, Konya, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve İstanbul'u yüksek hızlı trenle tanıştırdık." şeklinde konuştu.  Ayrıca demir yollarını yaparken; limanlara, organize sanayi bölgelerine, büyük fabrikalara ve büyük yük merkezlerine bağlanmasını önemsediklerine işaret etti.

Daha sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile sahneye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, kongre ve fuar için sponsor olan firmaların yetkililerine plaket sundu. Ulaşım alanındaki yeni teknolojilerin ve stratejilerin aktarılması için akademik konu başlıkları ile katılımcılar, yerel yönetimler ve sektör temsilcileri arasında sürdürülebilir bilgi alışverişi sağlamayı hedefleyen etkinlik, 4 Kasım'da sona erecek.