ABD Başkanı Donald Trump, Beşşar Esed rejiminin Suriye'de kimyasal silah kullanması ile ilgili olarak, "Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz." dedi.


ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'daki kabine toplantısında, Suriye'de Esed rejiminin son kimyasal silah saldırısıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

Kimyasal silah saldırısını "barbarca" şeklinde niteleyen ve hayatını kaybeden sivillerin görüntülerinin herkesin içini burktuğunu kaydeden Trump, "Bölgedeki durumu oldukça yakından takip ediyoruz. Ordumuzla ve diğer ilgili kişilerle görüşüyoruz. Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. Önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz." şeklinde konuştu.

Sözlerinin devamında bu tür katliamların bir daha yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Trump, çok kısa süre içinde, hatta belki de gün bitmeden bir karara varabileceklerini söyledi.

"Askeri seçenek masanın dışında değil"

Askeri seçeneklerin masada olup olmadığıyla ilgili soruya, "Hiçbir seçenek masanın dışında değil." diye cevap veren Trump, saldırının sorumlularıyla ilgili olarak da, "Eğer Rusya, Suriye, İran ya da hepsi beraberse bunu göreceğiz ve cevapları yakında öğreneceğiz." dedi.

Trump'tan Putin'e gönderme

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de saldırıdan dolayı sorumluluk taşıyıp taşımadığına ilişkin bir soruya cevap veren Trump, "Olabilir. Herkes bir bedel ödeyecek. O da ödeyecek, herkes ödeyecek." değerlendirmesini yaptı.

Suriye, Rusya ve İran'ın saldırıdan sorumlu olmadıkları söylediklerini dile getiren Trump, kendisinin saldırının faili veya failleri konusunda fazla şüphesinin olmadığını, ancak generallerin kısa süre içinde buna bakacaklarını ifade etti.

Trump'ın bugün akşam saatlerinde (Yerel saatle) ABD ordusundan üst düzey komutanlarla da bir ara gelmesi bekleniyor. 

Suriye rejiminin, Doğu Guta'da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü. 

Saldırıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Trump, Beşşar Esed'i "hayvan" olarak tanımlamış ve saldırının sorumlularının "ağır bir bedel ödeyeceğini" belirtmişti.

ABD'li senatörden Esed ve çevresi için "savaş suçlusu" yorumu

ABD'de Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Doğu Guta'da kimyasal silah kullanan Beşşar Esed rejimini hedef alarak, "Esed, şu anda uluslararası toplum gözünde meşru bir şekilde savaş suçlusudur." dedi.

Amerikan Fox News kanalında yayınlanan programa katılan Graham, Esed rejiminin son Doğu Guta saldırısına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Graham, "Esed, şu anda uluslararası toplum gözünde meşru bir şekilde savaş suçlusudur. Esed ve yakın çevresi savaş suçlusu ve meşru askeri hedef olarak değerlendirilmelidir. Eğer onu indirme şansınız varsa bunu yapmalısınız." şeklinde konuştu.

"Esed'in hava kuvvetlerini yere indirip yok etmeliyiz. Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturmalıyız. Rusya ve İran'a da 'Eğer bu çizgiyi geçerseniz sizi vururuz' demeliyiz." ifadelerini kullanan Graham, Esed'e güç veren unsurların bu gözle yeniden ele alınması gerektiğini savundu.

"Obama'nın yaptığının tam tersini yapabilir"

Suriye'de Esed rejimine karşı adım atılması gerektiğini yineleyen Graham, "Dünya, Başkanı (Donald Trump) izliyor. İran ve Rusya, Başkanı izliyor. Kuzey Kore, Başkanı izliyor. Şu anda Başkanın, Obama'nın yaptığının tam tersini yapma şansı var; artık kasabada yeni bir şerifin olduğunu ve Amerika'nın geri döndüğünü gösteren güçlü bir sinyal göndermek." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da Beyaz Saray'daki kabine toplantısında, Esed rejimine karşı askeri seçenek de dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu ve eğer saldırıda sorumluluk payı varsa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de "bedel ödeyeceğini" dile getirmişti.

24 ila 48 saat içinde Suriye'deki kimyasal saldırının ardından ne yapacaklarına ilişkin karar vereceklerini söyleyen Trump, sorumluların ağır bir bedel ödeyeceğini ifade etmişti.

Suriye rejiminin, Doğu Guta'da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü. Saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin konuyla ilgili acil toplantıya çağrıldığı açıklanmıştı.