ABD Başkanı Donald Trump, dün yemin ederek resmi olarak göreve başladı. Trump’ın göreve başlamasından sonra özellikle dış politikada nasıl bir yol izleyeceği şimdiden büyük bir merak konusu oldu.

ABD, Obama döneminde Suriye politikasında devlet-dışı oyuncuları ön plana sürmüş ve bu Türkiye’nin büyük tepkisini çekmişti. Bunun haricinde 15 Temmuz’da darbe girişimine yönelik FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için iade sürecini başlatmamıştı.

Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, bugünkü köşesinde kaleme aldığı “Trump, yeni dönem, ilk sınav ve Türkiye” başlıklı yazısında Trump’ın Türkiye ile ilişkileri düzeltmesi için 2 yolunun olduğunun altını çiziyor.

ABD'NİN SURİYE POLİTİKASI!

İşte Yetkin’in yazısından satır başları:

Obama’nın tercihine devam edip IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerine karşı “devlet-dışı oyuncularla” işbirliği yapmak. Bu, Obama’nın tercihi olan PKK’nın Suriye kolu PYD olmaya devam ederse Türkiye ile ABD arasındaki gerilim azalacağına artar, Türkiye’nin işi zorlaşır.

Obama’nın tersine, bildik ABD çizgisine dönüp “devlet oyuncularıyla” işbirliğine gidebilir. Suriye-Irak coğrafyasında bunun adı öncellikle NATO üyesi Türkiye, Rusya, belki Suriye rejimi demektir. İkinci planda Irak ve dolaylı olarak İran, Suudi Arabistan, Ürdün, belki kapalı kapılar ardında İngiltere, Fransa, Almanya ve hatta İsrail demektir.

GÜLEN HAKKINDA YASAL İŞLEM İSTEĞİ

Ankara’nın bir de Fethullah Gülen -sınır dışı olmuyorsa da azından yasal işlem- isteği var Trump’tan ama PYD ortaklığının son bulması Türkiye’nin ABD’ye bakış ve yaklaşımını değiştirecektir.