Emre Şentürk/ Diriliş Postası

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı maden köyünde bulunan bakır madeninde geçtiğimiz akşam göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre bazı iş makinelerinin çalışanlarla birlikte enkaz altında kaldığı belirtildi. Siirt merkez ve Şirvan'dan çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekibi bölgeye hareket etti.
Siirt Valiliği bünyesinde kurulan kriz masası koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve jandarma görevlilerinin katıldığı çalışmalara madenciler de destek veriyor. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, olay yerine gelerek yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Ekiplerin daha rahat çalışması gerektiğini ifade eden Tutulmaz, şöyle konuştu:

"Göçük alanında kimse kalmasın; yetkililerin daha rahat düşünebilmeleri, plan ve program yapabilmeleri açısından. Arama kurtarma ekipleri dışında burada kimse kalmasın çünkü bu gürültü içinde kimse çalışamaz. Görevli olmayan arkadaşlarımız aşağıda beklesinler, burada sadece arama kurtarma ekipleri kalsın. Şu an son durum, aydınlatmayla beraber içeri girilmeye çalışılacak. Heyelan devam ediyor."

“BAKIRIN YEŞİLİNE KIZAN MADENLİLERİN OMUZLARINDA"

Turgay Ciner'e ait madeni önlem almamakla suçlayan göçük altında kalanların yakınları ve işçiler, şunları söyledi: “Bakır, yağmur ve güneş gördüğünde yeşile döner, camilerin kubbelerinin yeşili ondandır. Burada söylenenler genelde şöyle: ‘çayır çimen bileydiler bakırın yeşilini açmayaydılar bu uğursuz madeni.’ Üç ay önce yine bir göçük olmuş ama kimseye bir şey olmadığından kapatmışlar meseleyi. İki hafta önce de bir işçinin kafasına taş gelmiş ölmüş. ‘Yağmur yağar toprak gevşer’ demişlerse de işletme müdürüne, ‘Benden iyi mi bileceksiniz’ diye azarlamış. O işletme müdürü şimdi firar ve Ciner grubunun açıklaması, ‘Yağmur yağdı göçük oldu.’ Şimdi altındakiler belki de bir daha çıkarılamayacaklar. Üzerlerinde bir milyon metreküp toprağın ağırlığıyla. Ama ondan daha ağır olanı, dibinde yatanların üzerindeki bakırın yeşiline kızan madenlilerin omuzlarında.”